Maia Sandu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: „Să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii”

  • 27 Noiembrie 2022 12:09
Maia Sandu, mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: „Să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii”

„Marcăm astăzi Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, prilej cu care vreau să-mi exprim aprecierea față de oamenii care lucrează în acest domeniu. Le mulțumesc tuturor fermierilor, mari sau mici, pentru munca pe care o fac. Ei nu doar își hrănesc familia, comunitatea și țara - ei asigură cu locuri de muncă sute de mii de oameni din satele noastre”, a scris președintele Maia Sandu într-un mesaj transmis pe Facebook.

„Mulțumesc și celor care muncesc în industria de prelucrare, iar pe antreprenorii din această ramură îi încurajez să aplice tehnologii inovative și prietenoase mediului, pentru a aduce un produs gustos și sănătos pe masa consumatorului.

În acest an dificil pentru toți, inclusiv pentru agricultori, autoritățile au venit cu mai multe măsuri de sprijin pentru sector. Fondul de subvenționare în agricultură a crescut la 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde în 2021, și a fost îmbunătățit mecanismul de alocarea a subvențiilor. A crescut accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere și migranții reveniți care vor să dezvolte afaceri agricole, și au fost majorate subvențiile pentru sectorul zootehnic.
 
La fel, fermierii au beneficiat de compensarea accizei la motorină.
 
Și Uniunea Europeană ne-a venit în ajutor: pentru a compensa pierderea piețelor din Est cauzată de războiul din Ucraina, a majorat cotele de export pentru șapte produse agricole din Moldova.
 
Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură rezilientă la schimbările climatice și competitivă. Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii.
 
În semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol am conferit, la 25 noiembrie, distincții de stat pentru un grup de opt lucrători din domeniu”, a scris Maia Sandu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Sun
-2
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-2
Arhivă Radio Chișinău