Maia Sandu la reuniunea ambasadorilor: Integrarea europeană nu este doar treaba ambasadorului de la Bruxelles, este sarcina noastră a tuturor

  • 18 August 2022 10:29
Maia Sandu la reuniunea ambasadorilor: Integrarea europeană nu este doar treaba ambasadorului de la Bruxelles, este sarcina noastră a tuturor

Obținerea statutului de țară candidată la aderare este cea mai mare a realizare a politicii externe a Rep. Moldova și apropierea următoarelor etape din procesul integrării europene rămâne o prioritate majoră, a declarat președinta Maia Sandu în deschiderea reuniunii anuale a ambasadorilor care a început astăzi la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

De asemenea, șefa statului s-a referit la planul de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă condiții formulate de Comisia Europeană în opinia de acordare a statutului de țară candidată.

Evident că integrarea europeană, apropierea următoarelor etape de integrare europeană, rămâne prioritatea noastră majoră. Trebuie să lucrăm ai mult decât am lucrat până acum. Avem un plan de acțiuni în baza celor nouă condiții constatate, formulate de către Comisia Europeană în opinia către Consiliul European. (…) Știm că procesul de integrare europeană durează, este un proces complex. (…) Integrarea europeană nu este doar treaba ambasadorului de la Bruxelles, este sarcina noastră a tuturor. În special, ambasadorii care au reședința în țările UE, să știți că aveți o sarcină dublă sarcina aprofundării relațiilor bilaterale, dar și sarcina creșterii șanselor noastre de integrare europeană”, a spus Maia Sandu.

Realizarea politicii externe a Rep. Moldova și stabilirea de noi priorități pe termen scurt și mediu, evoluția relațiilor internaționale, precum și amenințările la adresa securității regionale și internaționale, sunt subiectele de bază puse în discuție la reuniune, după cum a declarat în cadrul evenimentului vicepremierul Nicu Popescu.

În cadrul reuniunii care va dura două zile, în calitate de invitați speciali, vor participa cu intervenții în regim de videoconferință, miniștrii de externe ai României și Ucrainei Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba, comisarului european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, ministrul de externe al Turciei Mevlüt Çavușoğlu, dar și directorul departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului francez de externe, Hélène Dantoine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău