Maia Sandu, la congresul PPE de la București: Poporul nostru a făcut o alegere conștientă de a nu mai fi împins cu forța în sfera de influență a Rusiei

  • 07 Martie 08:10
Maia Sandu, la congresul PPE de la București: Poporul nostru a făcut o alegere conștientă de a nu mai fi împins cu forța în sfera de influență a Rusiei

Libertatea și democrația liberală din toată Europa sunt supuse unui atac grav. Agresiunea neprovocată și prădalnică a Rusiei împotriva Ucrainei urmărește să întoarcă arena internațională la vechiul său repertoriu de tactici geopolitice cinice, a declarat președinta Maia Sandu la congresul Partidului Popular European, care s-a desfășoară la București, în perioada 6-7 martie.

Sandu a subliniat în mesajul său că, în Ucraina, e pusă în pericol securitatea Europei. Ucraina are nevoie de sprijinul deplin din partea tuturor țărilor europene libere și nu există nicio sarcină mai urgentă decât sprijinirea Ucrainei și asigurarea păcii.

„În Ucraina, e pusă în pericol securitatea Europei. Nu avem timp pentru dubii – Ucraina are nevoie de sprijinul deplin din partea tuturor țărilor europene libere. Nu există nicio sarcină mai urgentă decât sprijinirea Ucrainei și asigurarea păcii”, a declarat Sandu.

Șefa statului a atenționat că Moldova e chiar lângă Ucraina, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina va modela viitorul Moldovei în deceniile următoare. Rusia vrea să incorporeze Moldova în sfera sa de influență, fără a ține cont de drepturile omului, de libertatea de exprimare sau de întrunire, fără alegeri libere, a spus Maia Sandu în fața reprezentanților Partidului Popular European.

„Moldova e chiar lângă Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina va modela viitorul Moldovei în deceniile următoare. Rusia vrea să incorporeze Moldova în sfera sa de influență, fără a ține cont de drepturile omului, de libertatea de exprimare sau de întrunire, fără alegeri libere.

Rusia crede că nu trebuie să întrebe țări mai mici, ca noi, ce își doresc cu adevărat. Pentru Rusia, oamenii din Moldova nu au niciun cuvânt de spus în planurile lor geopolitice. Suntem văzuți ca niște linii pe hartă.

Dar oamenii din Moldova au ales o altă cale. Astăzi, Moldova nu este PE masă, așa cum și-a dorit Rusia; în schimb, Moldova are un loc LA masă. Poporul nostru a făcut o alegere suverană și conștientă de a nu mai fi împins cu forța în sfera de influență a Rusiei”, a subliniat președinta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău