Maia Sandu, la București: „Unii au dorit ca R. Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Republica Moldova se ține dreaptă”

  • 03 Aprilie 2023 18:00
Maia Sandu, la București: „Unii au dorit ca R. Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Republica Moldova se ține dreaptă”

„Rep. Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectată de război dar și de atacurile hibride orchestrate de la Kremlin menită să-i slăbească determinarea de a fi parte a lumii libere”, a declarat președinta Maia Sandu la conferința de presă susținută la București alături de președintele român Klaus Iohannis și de cancelarul german Olaf Scholz, transmite Radio Chișinău.

Totodată, Maia Sandu a mulțumit României și Germaniei pentru susținerea proiectelor de interconectare energetică cu Uniunea Europeană, care reprezintă o prioritate pentru Rep. Moldova și a salutat căpătarea independenței de șantajul cu resursele energetice rusești.

”Unii au dorit ca Moldova să cadă și astfel să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar a rezistat unei perioade foarte grele, ci am devenit mai puternici. Am scăpat de șantajul  rusesc al gazului, am ajutat oamenii să-și plătească facturile prea mari la energie și cel mai important am rămas de partea valorilor europene. În marea familie europeană, acolo merge Rep. Moldova. și vă suntem recunoscători pentru susținerea în parcursul nostru spre aderarea la UE”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mulțumit de asemenea României pentru propunerea înaintată Uniunii Europene de crearea a unui regim special de sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze Rep. Moldova.

Ea a anunțat totodată despre reuniunea Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova România, Germania Franța, care va avea loc în toamnă, de asemenea la Chișinău.

Maia Sandu și-a încheiat discursul menționând că îi așteaptă pe președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz, pe 1 iunie la Chișinău, unde va avea loc a doua Reuniunea a Comunității Politice Europene, eveniment la care sunt așteptați în jur de 50 de șefi de state și de guverne.

Menționând vizita efectuată la sfârșitul săptămânii trecute la comemorarea unui an de la eliberarea orașului ucrainean Bucea, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali europeni, președinta Maia Sandu a reiterat susținerea Rep. Moldova pentru crearea un tribunal internațional care să investigheze și să pedepsească Federația Rusă pentru crimele comise în orașele ucrainene ocupate.

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău