Maia Sandu, la a doua ediție a summitului „Platformei Crimeea”

  • 23 August 20:12
Maia Sandu, la a doua ediție a summitului „Platformei Crimeea”

Președinta Maia Sandu a avut o intervenție online marți, 23 august, la cea de-a doua ediție a Platformei Crimeea în care a reiterat că Rep. Moldova susține integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele ei recunoscute internațional, împreună cu Crimeea.

Șefa statului a condamnat războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, care a adus suferințe de neimaginat poporului ucrainean și a subminat ordinea internațională bazată pe norme. „Platforma Crimeea a fost înființată pornind de la ideea că ordinea internațională funcționează numai atunci când se bazează pe reguli, inviolabilitatea frontierelor, nerecurgerea la forță, neamestecul în afacerile interne, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică.„Puțini și-au imaginat că toate acestea vor fi spulberate”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a amintit că Rep. Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului rusesc împotriva Ucrainei și a cerut încetarea acestei agresiuni. Totodată, Maia Sandu a declarat că cetățenii Rep. Moldova acceptă ucrainenii cu brațele deschise și cât vor putea, îi vor ajuta pe oamenii care au nevoie de ajutor.

Adresându-i-se președintelui Volodymyr Zelensky, Maia Sandu a spus că „Patrioții moldoveni, care sunt o majoritate absolută în țara noastră, sunt de partea Ucrainei prin condamnarea fermă a războiul Rusiei împotriva poporului ucrainean”.

„Vă mulțumesc pentru invitația de a vorbi la acest eveniment important - inaugurarea „Platformei Crimeea”. Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice. Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor. Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită - una constructivă și durabilă”, afirmă Maia Sandu.

La final, președinta Rep. Moldova a adresat felicitări poporului ucrainean cu ocazia celei de-a 31-a aniversări a Zilei Independenței, marcată la 24 august, pe care o întâmpină luptând pentru independență, pentru existența ca națiune suverană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău