Maia Sandu: Justiția, prioritate a noului Guvern. CSM și CSJ, instituțiile de unde va începe să facă ordine

  • 15 Iunie 2019 09:56
Maia Sandu: Justiția, prioritate a noului Guvern. CSM și CSJ, instituțiile de unde va începe să facă ordine

Printre prioritățile noului Guvern, condus de prim-ministra Maia Sandu, va domeniul justiției. Noua șefă a Executivului spune că trebuie să se facă ordine în instanțe, dar trebuie să se înceapă de la cele mai importante cum ar Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție. Declarațiile au fost făcute la ProTV Chișinău, transmite IPN.

În opinia Maiei Sandu, trebuie să aibă loc o curățare a Consiliului Superior al Magistraturii „pentru că CSM trebuie să fie organul care să se asigure că lucrurile se fac bine în justiție și judecătorii care își fac bine treaba sunt promovați în funcții, iar judecătorii care dau decizii de tipul celei înaintate de Berdilo (n.r. judecătoarea care a invalidat alegerile locale din municipiul Chișinău) trebuie să fie alungați din sistem, nu promovați așa cum s-a întâmplat”.

De asemenea, ordine trebuie să se facă și la Curtea Supremă de Justiție, spune Maia Sandu.

„Știm că de-a lungul timpului au fost decizii halucinante date de această Curte. De aici, de la aceste instituții pornim”, spune prim-ministra.

Șefa Guvernului speră că se va ajunge și la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. La această evaluare trebuie să se stabilească dacă oamenii au sau nu probleme de integritate. „Autoritatea Națională de Integritate este un element extrem de important în asigurarea faptului că cei care ocupă funcții nu au probleme de integritate. Și aici este un blocaj la nivelul conducerii pentru că aceasta nu a avut independența să se ocupe de cercetarea și investigarea demnitarilor publici”, a declarat politiciana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău