Maia Sandu: Instituțiile statului sunt obligate prin lege să examineze toate încălcările și abuzurile

  • 15 Noiembrie 2016 18:50
Maia Sandu: Instituțiile statului sunt obligate prin lege să examineze toate încălcările și abuzurile

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că va folosi toate pârghiile legale pentru a documenta fraudele care au avut loc în ziua alegerilor și pentru a dovedi că au fost încălcări.

Ea a făcut aceste declarații după o discuție avută marți, 15 noiembrie, la Inspectoratul General de Poliție. Maia Sandu i-a cerut poliției să documenteze cazul pliantelor denigratoare, care ar fi fost răspândite cu ajutorul asociației obștești Uniunea Ofițerilor, precum și transportarea organizată a alegătorilor transnistreni la vot.

„Vom documenta toate încălcările. Instituțiile statului sunt obligate prin lege să examineze toate aceste încălcări și abuzuri. Ne dorim alegeri libere și corecte. Oponentul meu ar trebui să își dorească același lucru, să dovedească că numărul de voturi pe care l-a obținut este numărul real și nu fraudat”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că la IGP i s-a promis un răspuns până la procedura de validare a alegerilor de Curtea Constituțională. În ceea ce privește alegătorii din stânga Nistrului, poliția afirmă că probele trebuie căutate în regiunea transnistreană, unde poliția R. Moldova nu are acces.

Tot astăzi, Maia Sandu a anunțat că va depune o sesizare la Serviciul de Informații și Securitate prin care va solicita investigarea apelului telefonic pe baza căruia Comisia Electorală Centrală a decis suplimentarea numărului de buletine de vot pentru regiunea transnistreană, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Președinta PAS a cerut invalidarea alegerilor prezidențiale. Ea a inițiat o petiție pentru ca rezultatele alegerilor din 13 noiembrie să fie declarate nule și îi îndeamnă pe susținătorii să o semneze on-line. Maia Sandu este de părere că fraudele din ziua alegerilor depășesc numărul de peste 69 de mii de voturi, care reprezintă diferență între ea și Igor Dodon și i-a îndeamnat pe cetățeni să documenteze și să semnaleze abaterile sesizate în timpul alegerilor.

Pentru ca actul de contestare să aibă efect, toate probele trebuie depuse până mâine, 16 noiembrie, ora 12.00, se mai arată în mesajul Maiei Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău