Maia Sandu: Expertiza fostului negociator-șef al României cu UE, prețioasă pentru noi. Avem de muncit pentru integrarea europeană

  • 17 August 2023 16:54
Maia Sandu: Expertiza fostului negociator-șef al României cu UE, prețioasă pentru noi. Avem de muncit pentru integrarea europeană

„România este un avocat puternic al Republicii Moldova la Bruxelles și în capitalele europene. România ne susține la toate etapele de integrare europeană”, a declarat joi președinta Maia Sandu într-un interviu pentru RFI România.

În septembrie, la Chișinău va veni fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, pentru a oferi consultanță funcționarilor moldoveni în ceea ce privește în procesul de aderare la UE.

„Noi trebuie să învățăm cum să ne ajustăm instituțiile și cum să facem lucrurile mai repede și mai bine pentru că ne dorim să fim gata de aderare până la sfârșitul acestui deceniu. România ne ajută și aici, acasă, să reușim să facem transformările care sunt necesare ca Republica Moldova să devină un stat european și acest ajutor este foarte diferit. În diferite instituții ale statului beneficiem de sprijinul României. România ne susține la toate etapele de integrare europeană. România este un avocat puternic al Republicii Moldova la Bruxelles și în capitalele europene”, afirmă președinta Maia Sandu.

„Bineînțeles că ne dorim să obținem o decizie pozitivă a instituțiilor europene, a statelor europene cu privire la inițierea negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil. Am văzut o evaluare preliminară a Comisiei despre progresele Republicii Moldova și această evaluare a fost pozitivă. Dar încă avem de lucru. Nu este cazul să sărbătorim. E prea devreme. Avem de muncit în continuare pe reforma justiției, luptei împotriva corupției. Sunt cele mai dificile domenii de reformă din cauză rezistenței cu care ne confruntăm în sistem”, continuă șefa statului.  

Potrivit președintei Republicii Moldova, din păcate în sistem mai sunt procurori și judecători corupți care încearcă să tergiverseze reforma, care încearcă să compromită această reformă.

„Și chiar dacă există voință politică totală pentru ca să reușim, vedem că lucrurile se întâmplă mai încet decât ne-am fi dorit. Oricum, noi o să insistăm pe curățarea sistemului. Este primul element din această reformă. Și curățarea înseamnă evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor pe criteriu de integritate și cei care nu pot să facă dovada provenienței legale a veniturilor pe care le au, acești oameni vor trebui să plece din sistem”, a mai spus Maia Sandu în interviul oferit RFI

Totodată, Maia Sandu a precizat că inclusiv pe justiție evaluarea Uniunii Europene a fost pozitivă. „Dar evident că trebuie să insistăm. Acestea sunt cele mai dificile domenii atunci când vorbim despre cele 9 condiții, impuse de Comisia Europeană”.

„Deciziile judecătorilor în cazul fostului deputat democrat și a Comisiei de evaluare externă a judecătorilor trezesc suspiciuni. Intuiția noastră ne spune că deciziile ar fi trebuit să fi fost altfel. Aceste decizii confirmă faptul că trebuie să curățăm sistemul de judecători și procurori corupți care iau decizii abuzive, care iau probabil decizii contra plată și dăunează luptei împotriva corupției. Singura cale pe care trebuie să o urmăm este să continuăm cu evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor, să ne asigurăm că toți cei care iau asemenea decizii sunt eliminați din sistem”, a menționat președinta Republicii Moldova.

Procesul de evaluare externă extraordinară a membrilor Curții Supreme de Justiție începe în toamnă. Legea a fost aprobată. ”Acum, cu partenerii de dezvoltare se lucrează la crearea acestei comisii de evaluare și până la sfârșitul acestui an, vom avea o curte nouă, în sensul în care toți membrii acestei curți vor trece prin filtrul integrității”, a punctat șefa statului.

Maia Sandu mai spune că o decizie legată de lansarea negocierilor poate fi în decembrie, dar „nu avem certitudinea care va fi această decizie. Știm că trebuie să muncim și vom munci cu toată responsabilitatea”.

„În această toamnă voi merge în câteva capitale europene pentru că procesul de integrare europeană înseamnă multe transformări aici acasă, dar înseamnă și promovarea țării în capitalele europene. Cu multe state am reușit să stabilit relații foarte bune. În unele state, unde suntem cunoscuți mai puțin, voi merge eu, va merge vicepremierul Nicu Popescu, să reușim și politic să pregătim o decizie pozitivă pentru Republica Moldova”, a conchis la RFI, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău