Maia Sandu, după vizita la Bruxelles: „Am ferma convingere că Moldova a fost și rămâne un stat european, în pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni iresponsabili și corupți”

  • 20 Ianuarie 2021 14:25
Maia Sandu, după vizita la Bruxelles: „Am ferma convingere că Moldova a fost și rămâne un stat european, în pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni iresponsabili și corupți”

Republica Moldova are o deschidere enormă în Uniunea Europeană, a declarat președinta Maia Sandu, după ce a revenit de la Bruxelles, unde e efectuat o vizită oficială. Ea a declarat că UE își dorește să ajute Republica Moldova, dar are nevoie, la Chișinău, de un partener de încredere și de o guvernare responsabilă și stabilă, pentru a fi deblocate fondurile europene.

Partenerii europeni au asigurat-o pe președinta Maia Sandu că vor căuta soluții pentru a asigura în cel mai scurt timp accesul la un vaccin anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate cât mai curând posibil. Totodată, contractul de reziliență sub formă de grant de 15 milioane de euro va fi semnat și debursat în perioada următoare.

Într-un briefing, Maia Sandu a spus că depășirea crizei profunde în care se află Republica Moldova se poate face doar prin eforturi și a reamintit necesitatea unor alegeri anticipate.

„Depășirea acestei crizei profunde se poate face doar dacă depunem eforturi pe ambele planuri: intern și extern. Componența actuală a Parlamentului nu are nici soluții, nici credibilitate. De aceea, alegerile anticipate trebuie să se întâmple cât mai curând. Le-am spus partenerilor europeni că cetățenii vor să curețe instituțiile statului de hoți. Din păcate, coaliții dintre socialiștii și deputații lui Șor au creat obstacole majore ca Republica Moldova să poate obține asistența din partea UE. Această asistență ar fi putut fi redirecționată pentru a-i sprijini pe cei afectați de criză. Aceste ajutoare financiare pot fi obținute doar cu majoritate parlamentară responsabilă”.

Într-o altă ordine de idei, președinta Maia Sandu a declarat că la Bruxelles, în curând, se va decide asupra cadrului unic de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și asupra banilor de care ar putea beneficia Chișinăul în următorii zece ani în cadrul Parteneriatului Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău