Maia Sandu salută începerea negocierilor de aderare la UE: „Este un pas semnificativ în calea R. Moldova către o Europă mai puternică și unită”

  • 15 Iunie 13:30
Maia Sandu salută începerea negocierilor de aderare la UE: „Este un pas semnificativ în calea R. Moldova către o Europă mai puternică și unită”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat aprecierea față de decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. „Este un pas esențial”, a declarat șefa statului.

Potrivit președintei, aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE va contribui la consolidarea și unitatea comunității europene. Șefa statului a salutat organizarea primei conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina, programată pentru 25 iunie.

Sunt încântată să întâmpin anunțul președinției belgiene a UE privind primele conferințe interguvernamentale cu Moldova și Ucraina pe 25 iunie. Acesta reprezintă un pas semnificativ în parcursul european al Moldovei și către o Europă mai puternică și unită”, a subliniat Maia Sandu.

Uniunea Europeană va deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei prin organizarea, pe 25 iunie curent, a primei Conferințe Interguvernamentale Moldova-UE, a anunțat recent vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. 

Citiși și: Pe 25 iunie, R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE. Cristina Gherasimov: „Este un moment istoric”

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Consiliul European a decis, la summitul din 14 decembrie 2023, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statutul de țară candidată acum doi ani.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022 și a obținut statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022.

Autoritățile de la Chișinău propun ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău