Pe 25 iunie, R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE. Cristina Gherasimov: „Este un moment istoric”

  • 15 Iunie 09:53
Pe 25 iunie, R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE. Cristina Gherasimov: „Este un moment istoric”

Ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene și-au dat vineri, 14 iunie, „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE. În acest sens, și vicepremierul pentru Integrare Europeană din Republica Moldova, Cristina Gherasimov, a venit cu un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook, în privința primei conferințe de negociere, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Ambasadorii au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Președinția belgiană va convoca primele conferințe interguvernamentale pe 25 iunie”, a anunțat vineri seara pe X Președinția belgiană a Consiului UE, potrivit Digi24.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană din Republica Moldova, Cristina Gherasimov, a salutat decizia, pe care a calificat-o drept un „moment istoric”.

Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina”, a menționat Cristina Gherasimov pe contul ei de Facebook.

Drept urmare, la 25 iunie curent, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, a mai adăugat vicepriemierul pentru Integrare Europeană. 

Amintim că, în urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE, iar premierul ucrainean Denîs Șmîhal își exprimase speranța că discuțiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni.

Statele membre UE sunt cele care trebuie să aprobe cadrul de negociere. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor, a căror finalizare durează ani de zile, prin adoptarea așa-numitului cadru de negociere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău