Maia Sandu, de Ziua Națională a Portului Popular: „Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse”

  • 25 Iunie 2023 11:55
Maia Sandu, de Ziua Națională a Portului Popular: „Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse”

În ultima duminică a lunii iunie este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. În sate și orașe, femei și bărbați, copii și bătrâni, își pun ii, cămăși cu altiță, catrințe sau bondițe, celebrând tradiția, legătura de sânge și respectul de neam, transmite președinta Maia Sandu într-un mesaj de Ziua Națională a Portului Popular.

„An de an devin tot mai mulți, costumul nostru popular cunoscând o adevărată renaștere și celebrare. Brodat cu migală, răbdare și dăruire, este menit, încă din vremuri ancestrale, să protejeze de boli și primejdii, să aducă prosperitate, sănătate și viață lungă celui care îl poartă.

Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse, semnificând legătura omului cu universul, bucuria de a trăi, năzuințele, visele și puterea de a trece peste cele rele”, a menționat șefa statului.  

Președinta Maia Sandu a mai subliniat că portul nostru popular, prin croiala, proporțiile și culorile sale, oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru: „demnitatea  simplă, dreaptă, care își ocrotește granițele sale fără a jindui pe ale altora, tăria de a apăra ceea ce ni-i drag, nevoia de a împărtăși, cu bucurie, roadele pământului nostru cu cei apropiați, capacitatea de a admira și de a fi recunoscători pentru frumusețea naturii și a tot ce e viu în jur”, a transmis Maia Sandu în mesaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău