Maia Sandu: Criza gazelor a luat sfârșit, odată cu semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom (Mold-street)

  • 01 Noiembrie 2021 10:32
Maia Sandu: Criza gazelor a luat sfârșit, odată cu semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom (Mold-street)

Președinta Maia Sandu a declarat pentru publicația rusă Kommersant că odată cu semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom, criza gazelor a luat sfârșit, informează Mold-street.com

Potrivit sursei citate, într-un interviu pentru publicația rusă Kommersant, Maia Sandu a spus că este mulțumită că noul contract a fost semnat și că Republica Moldova va avea gaze după 1 noiembrie, „în condiții pe care Moldova le va putea îndeplini”.

„Tarifele vor crește, dar această creștere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la prețurile de azi (de pe piața spot n.r.), care sunt foarte și foarte mari”, a spus șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, „problema” cea mai mare în negocierile cu Gazprom a fost prețul gazelor, dar și datoriile companiei Moldovagaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care vor continua discuțiile privind plata acestora.

Totodată, chestiunea gazelor va fi discutată și în cadrul unei ședințe a comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Întrebată despre discrepanța prețului la gaze anunțat de vicepremierul Andrei Spînu (450 de dolari pentru o mie de metri cubi) și cel anunțat de agenția rusă TASS (500-600 de dolari), președinta Maia Sandu a spus că „persoana care a semnat contractul cunoaște mai bine care este prețul”.

Totodată, șefa statului a confirmat că gazele vor fi livrate ca și până acum, tranzitând Ucraina.

Pe de altă parte, Maia Sandu a dezmințit informațiile din presă (Financial Times), potrivit cărora Gazprom ar fi cerut Chișinăului să modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și să se alăture la Uniunea economică eurasiatică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău