Maia Sandu alături de Johannes Hahn, de Ziua Europei, la Chișinău: Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei

  • 09 Mai 14:58
Maia Sandu alături de Johannes Hahn, de Ziua Europei, la Chișinău: Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei

Cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, Ziua Europei a fost inaugurată oficial, astăzi, în centrul Chișinăului la ora 12:00, de către președinta Maia Sandu alături de Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Cei doi oficiali s-au referit la semnificația Uniunii Europene, garant al păcii și singura cale pentru viitorul Rep. Moldova, mai ales în contextul geopolitic actual, transmite Radio Chișinău.

9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, despre care nimeni nu poate vorbi în mod triumfalist, cu atât mai mult cu cât suntem martorii unui nou război în Europa, a spus Maia Sandu în discursul său din Piața Marii Adunări Naționale.

Peste 260.000 de pământeni de-ai noștri au luptat împotriva Germaniei naziste, toți cei aproximativ 56.000 de oameni care nu s-au întors acasă din război sunt durerea noastră, durerea Moldovei. Nimeni care a văzut și a trăit războiul din tranșee nu poate vorbi despre el în mod triumfalist, iar memoria celor uciși nu este motiv de petrecere, ci lecție de întipărit în suflet. Cu aceste gânduri am comemorat azi dimineață victimele celui de-Al Doilea Război Mondial la Complexul Memorial Eternitate. La noi, la moldoveni, morții se cinstesc în liniște, mai ales că azi din nou în Europa a izbucnit războiul și nu ne mai putem bucura de garanția păcii așa cum am făcut-o șapte decenii. Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei.”, a declarat Maia Sandu.

Subliniind beneficiile pe care le va aduce integrarea în Uniunea Europeană, cel mai mare fiind pacea si securitatea națională, președinta Maia Sandu a reiterat speranța aderării Rep. Moldova până în 2030.

”Noi nu vrem să ne ducem undeva, noi vrem să rămânem acasă și acasă să fie Uniunea Europeană! 

La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, Moldova europeană!”, a conchis președinta.

Șefa statului a făcut apel la cetățeni să participe la Referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană în care Rep. Moldova are șansa să arate întregii lumi ce își dorește cu adevărat.

Ziua Europei este ziua în care îi onorăm pe toți cei care prețuiesc și apără Uniunea Europeană, pacea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul nostru, inclusiv cetățenii Rep. Moldova, a declarat, la rândul său,  Comisarul European Johannes Hahn. Oficialul a apreciat solidaritatea de care Rep. Moldova dă dovadă în susținerea Ucrainei în războiul de agresiune al Rusiei.

”Rusia a exportat războiul la ușa noastră, în această zi în care îi comemorăm pe cei care și-au dat viața pentru pace în Europa în cel de-al Doilea Război Mondial. Faceți un lucru extrem de generos și curajos în susținerea Ucrainei și Europei în aceste vremuri dificile. Și noi suntem aici să vă întoarcem acest ajustor”, a afirmat Hahn.

Comisarul european a apreciat obținerea statutului de țară candidată și iminența deschiderii negocierilor de aderare, subliniind, de asemenea, ajutorul de care Rep. Moldova s-a bucurat pentru a depăși crizele economice și energetice cauzate de războiul de agresiune al Rusiei.

Oficialii au făcut și câteva declarații pentru presă după inaugurare în care au subliniat că Uniunea Europeană este proiectul de pace al Rep. Moldova de care vor beneficia toți cetățenii. Întrebat dacă 2030 este un termen realizabil pentru integrarea Rep. Moldova, Johannes Han a spus că totul este posibil:

”Sigur ne-am dori să vedem un sistem al justiției puternic și independent și conducerea actuală face aceste lucruri. Dar avem nevoie să susținem întreaga societate să se implice și să-și aducă aportul și sunt sigur că totul este posibil.”

Doar în ultimii doi ani Uniunea Europeană a investit în Rep. Moldova peste un miliard de euro, o sumă fără precedent, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău