Maia Sandu: Al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau

  • 06 Iulie 2021 10:06
Maia Sandu: Al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în contextul împlinirii a 72 de ani de la cel mai mare val de deportări.

Maia Sandu a menționat că, pe 6 iulie 1949, au fost scoase din casele lor și duse, la un alt capăt de lume, peste 11 mii de familii, peste 35 de mii de oameni, a căror viață s-a împărțit în „până la” și „după” sau care nici nu au ajuns în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane de vite.
 
„Acești 35 de mii de oameni sunt o parte din zecile de milioane de victime, provocate de-a lungul anilor de regimul autoritar stalinist. Pentru noi ei sunt bunicii sau părinții cuiva, care nu s-au mai întors acasă. Sunt copiii născuți departe de patrie, preoții, învățătorii și gospodarii satelor noastre, cărora li s-a luat tot ce au agonisit. Mulți dintre ei, nici până astăzi, nu au reușit să-și facă dreptate și să-și restituie bunurile. Al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății. La peste 70 de ani distanță, datoria noastră e să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Memoria vie este singura garanție că asemenea crime nu se vor mai întâmpla și că Omul va rămâne mai important decât orice mașinărie statală”, a declarat Maia Sandu. 
 
Menționăm că operațiunea IUG a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la orele 2 de dimineață și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie. În cadrul operațiunii pusă la cale de Moscova, femei, copii, bătrâni pașnici au fost ridicați cu forța în toiul nopții, încărcați în vagoane pentru vite și duși în locuri îndepărtate la moarte sau robie.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău