Maia Sandu: Aderarea la UE este alegerea noastră

  • 15 Decembrie 2021 08:33
Maia Sandu: Aderarea la UE este alegerea noastră

Republica Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană „într-o zi” și i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa, a declarat marți, 14 decembrie președinta Maia Sandu într-un interviu pentru Reuters, citat de AGERPRES.

Comentariile ei dintr-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmații publice privind cursul pro-occidental al Republicii Moldova, notează agenția de știri britanică. După ce Republica Moldova și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică în 1991, pro-rușii și pro-europenii s-au luptat pentru control.

Maia Sandu, al cărei partid reformist a obținut o victorie detașată în alegerile parlamentare din luna iulie, este văzută în Republica Moldova ca un simbol al schimbării care oferă Bruxellesului un succes de politică externă într-o țară aproape falimentată de corupția endemică în urmă cu șase ani.

Însă în ajunul unui summit cu participarea UE și a altor state est-europene printre care și Ucraina, Maia Sandu a declarat că Rusia îi face dificilă viața Republicii Moldova, cu prețuri mai mari pentru gazele naturale. Ea a mai spus că ține de Occident să ajute la prinderea infractorilor care au furat banii Republicii Moldova, iar acum sunt în libertate în Europa.

„Republica Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmațiile fără echivoc privind orientarea țării după ce a ajuns la putere la sfârșitul lui 2020, dată fiind dependența Moldovei de gazul rusesc.

„Ne-ar plăcea să ajungem acolo preferabil mai devreme decât mai târziu”, a afirmat Sandu în cadrul interviului care a avut loc într-un hotel din Bruxelles.

Întrebată dacă Rusia va permite Republicii Moldova - care se află între Ucraina și statul membru UE România - să adere la UE, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruși că modelul blocului Celor 27 este cel de urmat pentru țară. 'Vom insista că este alegerea noastră (aderarea la UE) și ne-ar plăcea ca alte țări să respecte această alegere', a subliniat ea.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova în octombrie că se folosește de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzație pe care Kremlinul o respinge. Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chișinău cu Gazprom drept „rezonabil”, dar a spus că Moscova le-a acordat „prețuri preferențiale” aliaților apropiați.

Guvernul de la Chișinău va contesta solicitarea Gazprom de pe 30 octombrie de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari, a spus ea.

„Când prețul gazului a crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre unele datorii despre care susțin că datează din 1994 (...) Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Noi credem că datoria trebuie să fie mult mai mică”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a spus și că este preocupată de acumularea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Ea a precizat însă că nu există semne de activitate rusă sporită în Transnistria, regiune separatistă din estul Moldovei în care se vorbește limba rusă.

„Din nefericire, avem în continuare trupe ruse pe teritoriul nostru”, a amintit ea, solicitând retragerea lor din Transnistria, pe care ONU o consideră teritoriu al Republicii Moldova.

Controlul Maiei Sandu asupra executivului și a parlamentului îi oferă Republicii Moldova cea mai bună șansă pe care a avut-o vreodată de a lua statul din mâinile unor elite corupte, susțin oficiali de la Bruxelles și de la Chișinău.

Republica Moldovei a cerut Interpolului să-i caute pe doi dintre cei mai bogați oameni din țară, acuzați că au sifonat banii statului.

Unul dintre ei, Vladimir Plahotniuc, este acuzat de implicare în furtul de un miliard de euro din băncile moldovene în perioada 2014-2015.

Avocații lui Plahotniuc au negat că el a fost implicat în ceea ce este cunoscut la nivel local sub denumirea 'furtul secolului'.

„Contăm pe sprijin internațional pentru că cei mai mari escroci care au furat de la poporul nostru au părăsit țara”, a mai spus Sandu, adăugând că Plahotniuc se ascunde probabil în Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău