Maia Sandu: Actuala guvernare compromite reforma justiției și încearcă să subordoneze și mai mult justiția intereselor politice

  • 20 Ianuarie 2020 12:39
Maia Sandu: Actuala guvernare compromite reforma justiției și încearcă să subordoneze și mai mult justiția intereselor politice

Un grup de experți ai Consiliului Europei vor discuta în următoarele zile la Chișinău propunerile Guvernului pentru reforma justiției. Partidul Acțiune și Solidaritate a criticat astăzi proiectul ce se referă la evaluarea judecătorilor, considerând că acesta deviază de la ideea inițială, iar judecătorii vor fi în continuare supuși presiunilor politice. Premierul Ion Chicu susține, însă, că în procesul de evaluare vor fi implicați și experți internaționali.

Un grup de experți ai  Consiliului Europei (CoE) membri ai Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției vor discuta în următoarele zile cu oficiali și reprezentanți ai sistemului chestiuni ce țin de consolidarea sectorului, asigurarea independenței justiției, inclusiv proiectele inițiate de actualul Guvern.

Printre acestea este și cel privind evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor, criticat de Partidul Acțiune și Solidaritate. PAS susține că proiectul de lege face o deviere majoră de la reforma justiției promovată de Guvernul Maiei Sandu. Președinta PAS consideră că, de fapt, actuala guvernare renunță la principiul evaluării judecătorilor de experți de peste hotare, procedura urmând să fie efectuată de magistrați din sistem, ceea ce va permite în continuare subordonarea judiciarilor de politic. În plus, PAS atenționează că puterea abandonează reforma Curții Supreme de Justiție și la evaluarea procurorilor. 

„Autoritățile renunță la ideea evaluării extraordinare externe și propun evaluarea judecătorilor de către judecători din sistem, chiar dacă această modalitate s-a dovedit ineficientă de-a lungul timpului. Guvernul a abandonat complet ideea evaluării procurorilor.

De asemenea, mecanismul propus de evaluare crește riscul implicării politicului în acest proces. Comisia Juridică din Parlament se va implica în selectarea membrilor comisiei care va desemna evaluatorii, chiar dacă majoritatea controlată de PSRM din comisie a demonstrat că deciziile comisiei sunt strict politice, neobiective.”

Pe de altă parte, premierul Ion Chicu a declarat că proiectul respectiv de lege prevede evaluarea judecătorilor de către o comisie din care vor face parte și experți străini.

Proiectul de lege, publicat la începutul acestei luni stabilește formarea unei comisii de 10 membri, dintre care 5 propuși de organizații internaționale și partenerii de dezvoltare. Această comisie însă nu va evalua judecătorii. Ea doar va desemna membrii Colegiului pentru evaluarea și cariera judecătorilor. Majoritatea membrilor acestui colegiu va fi deținută de magistrați din sistem.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:2,57 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău