Maia Sandu a vorbit la Harvard despre provocările Republicii Moldova și problemele de care se ciocnesc politicienii

  • 26 Mai 2022 13:19
Maia Sandu a vorbit la Harvard despre provocările Republicii Moldova și problemele de care se ciocnesc politicienii

Președinta Maia Sandu a ținut ieri seara un discurs la ceremonia de absolvire 2022 de la Harvard Kennedy School, universitate din Statele Unite. Și ea fostă absolventă de Harvard, Maia Sandu a vorbit despre provocările Republicii Moldova și problemele de care se ciocnesc politicienii, transmite Radio Chișinău.

În discursul susținut în fața absolvenților de la Harvard, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova este o țară mică situată într-o vecinătate geopolitică dură, reamintind că la graniță sa există  un război.

„Astăzi, 4% din populația noastră sunt refugiați din Ucraina. Nouă din zece refugiați au fost găzduiți de moldoveni în casele lor, chiar înainte ca Guvernul să ofere facilități. (…) Războiul are un cost mare pentru Moldova. Resursele sunt extinse. Dar, în ciuda tuturor dificultăților, suntem hotărâți să reușim. Oamenii noștri atât în țară, cât și în străinătate sunt resursa noastră principală și cea mai valoroasă, și rămân principala noastră speranță și linie de viață”.

De asemenea, șefa statului a spus în discursul său că principalul proiect național al Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană.

„Moldova urmărește să obțină azi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, ceea ce ne va ajuta să creăm viitorul nostru într-o familie de democrații consolidate - familia europeană. Obținerea statutului de candidată la UE este o ancoră pentru independența noastră, pentru dezvoltare pașnică, reforme economice și politice”.

Maia Sandu le-a povestit absolvenților de la Harvard despre problemele de corupție din Republica Moldova și despre cum a încercat să le combată, inclusiv în perioada când era ministru al Educației. Ea a amintit și despre furtul miliardului din sistemul bancar. Președinta Republicii Moldova a declarat că a inițiat un proces amplu de reformă, în special în justiție și în combaterea corupției.

Maia Sandu se află, zilele acestea, într-o vizită privată în Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău