Maia Sandu a făcut apel către liderii statelor democratice să susțină R. Moldova pentru a rămâne parte a lumii libere, la cel de-al doilea summit pentru democrație, găzduit de Joe Biden

  • 30 Martie 2023 08:15
Maia Sandu a făcut apel către liderii statelor democratice să susțină R. Moldova pentru a rămâne parte a lumii libere, la cel de-al doilea summit pentru democrație, găzduit de Joe Biden

Președinta Maia Sandu a făcut apel către liderii statelor democratice să susțină Rep. Moldova pentru a rămâne parte a lumii libere în discursul rostit aseară la cel de-al doilea summit pentru democrație, găzduit de președintele american Joe Biden. Șefa statului a vorbit și despre provocările cu care se confruntă autoritățile, referindu-se în particular la situația din justiție și lupta împotriva corupției, scrie Radio Chișinău.

Președinta Rep. Moldova s-a referit în discursul său la nevoia de a consolida democrația și a subliniat că autoritățile lucrează cu sârguință pentru a construi o națiune rezistentă.

Maia Sandu a făcut apel către statele democratice să susțină Rep. Moldova în parcursul său european, aceasta fiind, în opinia sa,  singura cale de a proteja democrația în țară.

”O democrație stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forță la hotar și fiind ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea țării, democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor amenințări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viață”.

Președinta Maia Sandu a vorbit și despre efortul autorităților la consolidarea proceselor democratice, referindu-se în special la reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ea a mai spus că în pofida provocărilor, autoritățile sunt hotărâte în angajamentul lor.

„Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de corupție politică. (...) Noi am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din justiție. Lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate”.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că este la fel de important ca statele democratice să lucreze împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda care amenință regimurile noastre democratice.

La cel de-al doilea summit pentru democrație, găzduit de președintele american Joe Biden, participă lideri din 120 de țări, organizații ale societății civile și companii din tehnologie.

Principalele subiecte ale reuniunii sunt războiul Rusiei împotriva Ucrainei și regresul democrației în lume.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău