Maia Sandu a discutat cu Klaus Iohannis. Sprijinul financiar direct de 10 milioane de euro oferit de România, situația de securitate din regiune și evoluțiile din regiunea transnistreană, printre subiectele abordate

  • 06 Mai 2022 15:45
Maia Sandu a discutat cu Klaus Iohannis. Sprijinul financiar direct de 10 milioane de euro oferit de România, situația de securitate din regiune și evoluțiile din regiunea transnistreană, printre subiectele abordate

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o convorbire telefonică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, context în care au fost discutate și analizate evoluțiile actuale privind situația de securitate din regiune și implicațiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova și la nivel regional, a informat Administrația Prezidențială de la București, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu Republica Moldova, analizând împreună cu omologul său noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele.

În acest context, Klaus Iohannis a informat cu privire la faptul că a semnat joi decretul privind promulgarea legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, liderul de la București a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare.

Au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă transnistreană, președintele Iohannis reiterând poziția țării noastre privind susținerea deplină pentru apelul la calm și responsabilitate al președintelui Maia Sandu.

"Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova", arată sursa citată.
Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul țării noastre de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

La rândul său, președintele Maia Sandu a exprimat apreciere și mulțumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău