Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană

  • 21 Septembrie 2023 08:02
Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană

Președinta Maia Sandu a cerut aseară, 20 septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană. În discursul său ținut în fața liderilor mondiali, șefa statului s-a referit la războiul hibrid pe care Federația Rusa îl poarta în tara noastră și interferențele Moscovei în procesele politice naționale, transmite Radio Chișinău.

Astăzi Moldova este mai puternică și mai rezilientă decât acum un an. Suntem fermi în credința noastră într-un viitor democratic și rămânem fermi în solidaritatea noastră cu Ucraina care rezistă în fața războiului brutal al Rusiei. Suntem fermi în credința noastră în victoria statului vecin. Atunci când Ucraina va învinge, lumea liberă va învinge”, a declarat Maia Sandu care a pledat pentru continuarea susținerii internaționale pentru ucraineni.

Șefa statului susține că deși Rep. Moldova nu se confruntă cu o amenințare de ordin militar la fel ca Ucraina, în fiecare zi suntem ținte ale atacurilor hibride.

Rusia a făcut echipă cu grupări criminale ca să ne destabilizeze. Printre uneltele lor hibride sunt șantajul energetic, susținerea separatismului, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Moscova a încercat să dea jos guvernul ales democratic, dar a eșuat de fiecare dată. Știm că va încerca din nou în cadrul apropiatelor alegeri, va încerca să submineze abilitatea cetățenilor de a-și face propriile alegeri democratice. Această amenințare nu este specifică doar nouă, multe țări simt interferența străină și atacurile hibride în procesele lor democratice” a mai spus Maia Sandu.

Ea s-a referit la sprijinul partenerilor externi in consolidarea rezilienței si obținerea independentei  Rep. Moldova de resursele energetice rusești.

La finalul discursului Maia Sandu a vorbit despre aspirațiile europene ale Rep.Moldova integrarea în UE fiind apreciata de șefa statului nu drept o alegere politică  ci ca singura cale de protejare a libertății, păcii si democrației in tara noastră.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău