Maia Sandu: „Nu există nicio informație care ar spune că în R.Molodva urmează să se întâmple vreo operațiune militară” (Revista presei)

  • 04 Martie 2022 09:54
Maia Sandu: „Nu există nicio informație care ar spune că în R.Molodva urmează să se întâmple vreo operațiune militară” (Revista presei)

Revista presei - 4 martie.

„PAS ISTORIC la Chișinău: Președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și spicherul Igor Grosu au SEMNAT cererea de ADERARE a R. Moldova la Uniunea Europeană”, scrie Ziarul Național. „Vrem să trăim pașnic, în democrație și prosperitate, parte a lumii libere, a declarat Maia Sandu. Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni”, a afirmat Maia Sandu.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova a spus că este „convins” că răspunsul UE va fi pozitiv, comentând cererea de aderare la Uniunea Europeană, scrie Europa Liberă. Vorbind la Moldova 1, Mureșan a insistat că războiul din Ucraina a făcut și state mai îndepărtate geografic de România să înțeleagă cât de importantă este securitatea frontierelor estice, iar R. Moldova, pe de altă parte, a dovedit că este un stat cu vocație europeană prin felul cum s-a raportat la refugiații ucraineni, dar și prin reformele pe care le-a inițiat recent guvernarea moldoveană. „Toată lumea în Europa înțelege că, dacă pe lângă dictatorul Lukașenka în Belarus, Putin ar avea și în R. Moldova un regim marionetă pro-rus, lucrurile ar fi mult mai grave pentru vecinătatea estică, pentru regiune, pentru UE,” a mai spus europarlamentarul român, insistând că procedurile de aderare ce vor urma, chiar dacă pot fi îndelungate, nu ar trebui să sperie.

„Nu există nicio informație care ar spune că în RM urmează să se întâmple vreo operațiune militară”, a declarat președinta Maia Sandu la Jurnal TV. Nimeni nu poate spune cu certitudine cum vor evolua lucrurile în regiunea noastră, dar pe moment nu există nicio informație care ar spune că în Republica Moldova urmează să se întâmple vreo operațiune militară, a afirmat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. În cazul nostru nu există astfel de informații și nu există premise să ne facem griji. Trebuie să fim vigilenți, dar nu trebuie să fim speriați, panicați, pentru că, a repetat Maia Sandu, nu există premise să se întâmple lucruri similare cu cele care se întâmplă în Ucraina”.

Și liderul secesionist de Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a infirmat faptul că trupele paramilitare din stânga Nistrului ar fi fost puse în deplină pregătire pentru luptă, calificând această informație drept o provocare, scrie portalul Anticorupție.md. Vadim Krasnoselski a subliniat că situația din Transnistria este pașnică și stabilă. „Continuăm să acordăm asistență tuturor celor care solicită ajutor, indiferent de cetățenie și de locul de reședință”, a subliniat el. În presa ucraineană au fost răspândite informații că trupele paramilitare din Transnistria ar fi efectuat exerciții militare cu unități aflate în alertă maximă.

„Putin e un pericol nuclear, scrie Alina Radu în Ziarul de Gardă. Putin e fricos, iar faptul că el luptă cu orice minimă manifestare a opoziției denotă frica lui cronică. Anturajul său e la fel de fricos, dacă l-a servit ani în șir pe Putin. Doar că toți acești oameni se tem și de moarte, iar o armă nucleară, dacă nu-i afectează poate pe ei personal, fiind ascunși sau protejați, le afectează copiii, soțiile, părinții, nepoții, iubitele, înșirați în întreaga lume. Ei nu-și doresc așa dureri. Deci, cel mai probabil nu vor declanșa acest buton, dar nici nu se vor sinucide. Vor trebui înlăturați de la putere prin luptă și rezistență, scrie autoarea. Ziarul de Gardă  subliniază că în timp ce Ucraina luptă ca să își apere țara, în acest fel e apărat de agresor și statul vecin, Moldova. Deci, cel mai bine e să ne consolidăm eforturile ca să susținem lupta care se dă în Ucraina, ca să ne apărăm pe noi.  Fiecare în parte poate face ceva: să găzduim refugiați, să facem voluntariat, să donăm obiecte necesare, să colectăm bani, să coacem pâine și să o împărțim, să comunicăm cu cei care nu înțeleg războiul și să le explicăm, să nu cheltuim gaz, nervi și sănătate, să fim calmi, uniți, organizați și implicați”, scrie Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău