Maia Sandu: „Dacă Republica Moldova devine izolată, atunci nu vor mai veni resurse de la UE și o să pierdem regimul liberalizat de vize, iar atitudinea europenilor se va schimba”

  • 25 Octombrie 20:10
Maia Sandu: „Dacă Republica Moldova devine izolată, atunci nu vor mai veni resurse de la UE și o să pierdem regimul liberalizat de vize, iar atitudinea europenilor se va schimba”

Republica Moldova nu va mai primi sprijin din partea partenerilor din Uniunea Europeană și va pierde și regimul liberalizat de vize, dacă la putere vor ajunge persoane ostile integrării europene. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, cu zece zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite MOLDPRES.

Fiecare om care a votat conștient, care nu și-a vândut votul, trebuie să reușească să mai aducă un om la vot. Să reușească să-i explice celui care și-a vândut votul că asta e o decizie păguboasă nu doar pentru țară, dar chiar pentru sine. Și asta dincolo de amenda foarte mare. Dar în general, cine o să le plătească ajutoare sociale? De unde vor veni compensațiile, de unde majorările de pensii? Avem lucrurile acestea datorită ajutoarelor din partea UE”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui interviu, scrie sursa citată

Șefa statului s-a referit și la persoanele cărora nu le pasă că s-au construit drumuri în sat, nu le pasă că s-au construit apeducte și sisteme de canalizare.

Din păcate, avem oameni care nu apreciază aceste lucruri, dar ei trebuie să se gândească și la lucrurile foarte concrete. Indemnizațiile pentru copii pe care noi le-am introdus: câte 1 000 de lei până la vârsta de doi ani. Ele (indemnizațiile n.r.) au venit și din surse interne, dar și din surse externe. Indemnizația de la nașterea copiilor: 20 de mii de lei. Ce guvernări a mai dat asemenea indemnizații? Toate ajutoarele acestea, compensațiile... Da, știu că a fost greu cu prețurile la energie, dar noi am dat 7 miliarde de lei în două ierni, pentru ca să compensăm tarifele. Marea majoritate a banilor au venit de la prietenii noștri”, a precizat Maia Sandu.

În cazul în care parcursul european al Republicii Moldova va fi stopat, atunci nu vor mai veni ajutoare de la UE și cetățenii noștri nu vor mai putea să circule fără vize în UE. 

Dacă lucrurile se schimbă și dacă R. Moldova devine izolată, atunci nu vor mai veni aceste resurse. O să pierdem și regimul liberalizat de vize, o să se schimbe și atitudinea europenilor față de moldovenii care lucrează în țările europene, o să se termine și cu drumurile și podurile noi etc. Bineînțeles că există riscul să pierde regimul liberalizat de vize. Ați văzut avertizarea pe care a făcut-o UE pentru Georgia? Cum credeți, ce se va întâmpla dacă la putere vor ajunge prin fraudă oameni controlați de interese străine?”, a subliniat președinta Sandu. 

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte a explicat de ce Republica Moldova se bucură acum de o deschidere fără precedent din partea cancelariilor occidentale.

Pe mine mă întreabă lumea cum de am reușit să stabilesc relații atât de bune cu cei mai importanți lideri ai lumii. Eu le-am spus că oamenii știu foarte bine, ei sunt foarte informați, au servicii lor secrete, cu cine vorbesc. Ei știu când au în față un om onest sau dacă au în față un om care a ajuns la putere prin voturi cumpărate. Și ei anume cu un om onest discută și sunt deschiși și fac totul ca el să-și ajute țara”, a declarat sursa citată.  

Referindu-se la rezultatele referendumul privind aderare la UE, Maia Sandu a precizat că toate calculele arătau o victorie categorică în favoarea celor ce au spus „DA”.

Când am văzut rezultatele la referendum mi-a fost clar că ceva nu a fost în ordine. Toate calculele pe care le făceam noi și nu doar noi, inclusiv sondajele făcute la comanda rușilor, arătau un vot de 60% pentru „DA” și un vot foarte strâns la prezidențiale – sau sub 50% sau puțin peste 50 la sută în favoarea mea. Când au început să apară rezultatele a fost ceva foarte ciudat, ne-a luat ceva timp să înțelegem ce s-a întâmplat. Era clar că ceva se întâmplă, pentru că noi știam că ei încearcă să cumpere voturi. Instituțiile statului spuneau că fac eforturi pentru prevenirea acestui furt, știam că va fi un anumit număr de voturi furate. Dar la asemenea amploare nu s-a așteptat nimeni, recunosc acest lucru”, a adăugat Maia Sandu. 

Cei care au votat „NU” la referendum nu au făcut-o neapărat pentru bani.

Au fost câteva categorii de oameni. Acest vot cumpărat a schimbat situația, pentru că la referendum trebuia să avem peste 60% „DA”, dar asta nu înseamnă că celelalte 40% au fost cumpărate. Nu. Sunt oameni care, în continuare, au unele frici. Că UE o să le ia pământul. Este un fals. Dar din păcate, propaganda hoților e puternică. Ei au mulți bani și e ușor să-i sperii pe unii oameni. Sunt oameni care pe bune se tem, dar cumpărarea voturilor nu e parte din procesul democratic. Iată aici e problema. Dacă schema funcționează în aceste alegeri, atunci imaginați-vă ce se va întâmpla la alegerile parlamentare de anul viitor, la alte alegeri. Nu e vorba despre mine sau un partid sau altul”, a punctat Maia Sandu.

Președinta a recunoscut că unele instituții ale statului, care trebuiau să împiedice această schemă de cumpărare masivă a voturilor,  „au eșuat”.

O parte dintre ele lucrează și cererea noastră e ca ele să lucreze mai bune și mai eficient în următoarele zile, până la alegeri. Dar după alegeri, toți cei care conștient sau din ignoranță se fac vinovați de această situație, trebuie sancționați. Dar până atunci, pentru ca să ne apărăm libertatea și democrația. Noi trebuie să alegem, moldovenii trebuie să decidă, dar nu tot felul de oligarhi care au bani mari.  Trebuie să ieșim la vot. Asta e singura cale să ne salvăm democrația”, a conchis Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
12
Mon
14
Tue
12
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău