Maia Sandu: „Dacă Gazprom taie gazul, trecem la alți parteneri”

  • 29 Septembrie 2022 09:18
Maia Sandu: „Dacă Gazprom taie gazul, trecem la alți parteneri”

Președintele Maia Sandu a declarat că există riscul ca Gazprom să deconecteze Republica Moldova de la gaz după 1 octombrie, iar dacă acest lucru se va întâmpla, autoritățile vor înlocui parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și vor cumpăra de la alți parteneri.

„De la 1 octombrie se schimbă doar condițiile de preț. Conform formulei din acest contratct , de la 1 octombrie prețul gazelor pentru Republica Moldova trebuie să se micșoreze substanțial. Respectiv, nu ar trebui să se facă anumite anunțuri, pentru că este doar o altă lună de continuare a contractului. Acum noi auzim zvonuri și avem suspiciuni că cei de la Gazprom nu vor să continue acest contract pentru că nu le convine ca Republica Moldova să treacă la un preț mai mic decât cel pe care l-a plătit în această vară. Și am plătit un preț mare pentru că prețul de piață a fost foarte înalt”, a declarat Maia Sandu, potrivit Jurnal TV.

Șefa statului a spus că autoritățile de la Chișinău nu au nimic clar în privința intențiilor Gazprom-ului și probabil vom ști ce comportament adoptă gigantul rus chiar la 1 octombrie, la miezul nopții.

„Evident că dacă se întrerupe furnizarea de gaze de la Gazprom, există un plan B, pe termen scurt. Pe termen mediu, acest plan va trebui completat. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu. (...) Pentru sectorul de încălzire se va folosi păcură. Încercăm să folosim toate posibilitățile”, a precizat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău