Maia Sadu: Noi am fi putut avea deja vaccin în țară dacă Ministerul Sănătății era pregătit
-
31 Decembrie 2020 09:57
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a întreprins pași concreți pentru ca unul din vaccinurile anti-COVID-19, validate la nivel internațional, să ajungă în spitalele din țară. Potrivit președintei, „noi am fi putut avea deja vaccin în țară dacă ministerul era pregătit”, notează IPN.
„Este nevoie de cadrul normativ care trebuie pregătit, de stabilit care sunt categoriile de persoane care trebuie vaccinate și aici vorbim de personalul medical din prima linie și e vorba de vreo 20 de mii de oameni, este vorba, în al doilea rând, despre oamenii în etate care sunt în instituții rezidente pentru că acolo riscurile sunt mari. Eu cred că la prima etapă vaccinul trebuie oferit profesorilor pentru ca să fie asigurat procesul educațional in toate școlile și în toate localitățile, mai ales acolo unde copiii nu au acces la studii online”, a declarat Maia Sadu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.
Potrivit Maiei Sandu, președinția a înaintat câteva demersuri pentru a afla la ce etapă se află Ministerul cu privire la achiziția unui vaccin sau cel puțin pregătirea terenului pentru acesta.
„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri. Din discuțiile pe care le-am avut, a fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură ședință și nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins. Contez foarte mult pe oamenii care sunt în aceste instituții, în Agenție, la Minister că se vor apuca de lucru și vor pregăti foarte repede. Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple în zile, nu în luni”, a adăugat președinta.
De asemenea, șefa statului afirmă că pe lângă cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID pe care Moldova ar urma să le primească drept donație din partea României, țara noastră ar putea primi și alte doze din partea partenerilor externi.
„Cu cât mai repede demonstrăm că suntem gata, cu atât mai repede vine vaccinul și noi avem nevoie de acest vaccin. Aceste 200 de mii de doze sunt o donație generoasă. Vom avea și alte donații din parte partenerilor doar în cazul în care vom putea demonstra că putem folosi vaccinul care a fost donat. Este foarte important să punem la punct și să punem în aplicare un mecanism de folosire a acestui vaccin cât mai repede”, a precizat Maia Sandu.