Maia Bănărescu vine cu un apel în contextul contaminării cu COVID-19 în rândurile copiilor: Sunt frecvent rezultatul ignorării de către cei adulți a sfaturilor medicilor și a regulilor sanitare

  • 16 Iunie 12:41
Maia Bănărescu vine cu un apel în contextul contaminării cu COVID-19 în rândurile copiilor: Sunt frecvent rezultatul ignorării de către cei adulți a sfaturilor medicilor și a regulilor sanitare

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, face apel la responsabilitatea părinților, bunicilor și a altor adulți pentru protejarea copiilor de îmbolnăvirea cu COVID-19.

Potrvit Ombudsmanului Copilului, rata în creștere a infectărilor din ultimele zile din Republica Moldova, care include și mulți copii, denotă faptul că virusul îi poate afecta în egală măsură și că această boală nu cruță pe nimeni. Astfel, potrivit ultimelor date oficiale, 97 de copii în prezent sunt tratați în spitale de Coronavirusul de tip nou, iar de la începutul pandemiei până la 1 iunie curent 405 copii au contractat boala.

Maia Bănărescu atenționează că, în cazul copiilor, infestările sunt frecvent rezultatul ignorării de către cei adulți a sfaturilor medicilor și a regulilor sanitare, ceea ce periclitează starea de sănătate a tuturor membrilor familiei. Consecințele pot fi dramatice pentru unele persoane, o confirmă numărul înregistrat de decese și de cazuri grave. Deși virusul nu este la fel de nemilos cu copiii, durerea și încercările prin care trec acei contaminați sunt foarte chinuitoare pentru oricare părinte.

„După o oră-două petrecute pe terenurile de joacă, în curte în compania altor micuți sau de plimbări pe străzi aglomerate, vizite prin unități comerciale pot urma zile și săptămâni de tratament în spitale supraaglomerate și în grija unor medici la capătul puterilor”, se menționează într-un comunicat al instituției. 

Ombudsmanul Copilului se adresează părinților și bunicilor să nu se supună riscului de infectare cu COVID-19 și nu-și expună copiii sau nepoții la această primejdie. Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că infectarea micuților poate deveni o experiență dureroasă pentru orice părinte, îndemnându-i să nu trateze cu neîncredere și cu nepăsare un pericol care a bulversat lumea întreagă. „Sfidarea primejdiei și desconsiderarea virusului COVID-19, care este văzut de unii ca și o simplă gripă sezonieră, vă poate costa nopți nedormite și remușcări pentru că nu v-ați apărat copiii de durere și de stresul izolării de cei dragi”, afirmă Ombudsmanul Copilului.

Totodată, Maia Bănărescu se solidarizează cu medicii care tratează pacienții infectați cu COVID-19, implicit cu acei din spitalele pentru copii, adresându-se către populație cu îndemnul să le respecte muncă și să le cruțe forțele care sunt la limită.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cheamă populația să susțină eforturile autorităților de combatere a epidemiei prin disciplină și respectarea regulilor sanitare, de distanțare socială și de izolare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
32
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:6,2 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
24
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău