Maia Bănărescu: Legea adoptată de Parlament prin care au fost anulate în acest an examenele de bacalaureat conține prevederi discriminatorii

  • 18 Iunie 2020 12:09
Maia Bănărescu: Legea adoptată de Parlament prin care au fost anulate în acest an examenele de bacalaureat conține prevederi discriminatorii

Legea adoptată de Parlament prin care au fost anulate în acest an examenele de bacalaureat conține prevederi discriminatorii, în opinia Avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că a transmis Guvernului un proiect care prevede anularea examenelor pentru toți absolvenții. 

Potrivit ombudsmanului copiilor, Maia Bănărescu, articolul 4 din legea privind anularea examenelor de bacalaureat, conține norme care pune în poziții inegale câteva grupuri de absolvenți. Este vorba despre restanțieri, studenții anului I compensator din universități și candidații înscriși în regim externat. Aceștia, potrivit legii, sunt în continuare obligați să susține anul acesta examenele de BAC spre deosebire de absolvenții de liceu din acest an pentru care examenele au fost anulate.

Proiectul legii, care a fost propus spre adoptare Parlamentului cu privire la anularea examenelor de BAC, conținea condiții discriminatorii față de aceste trei categorii de tineri absolvenți. În opinia care am prezentat-o Parlamentului am indicat să modifice proiectul și să fie adoptată legea fără aceste poziții discriminatorii. Cu regret, legea a fost adoptată. Post publicare am fost abordată de tinerii absolvenți care se simt discriminați în raport cu ceilalți absolvenți de BAC care nu vor susține BAC-ul. Am zeci de petiții, zeci de adresări, a spus Maia Bănărescu.

Iuliana Chihai, este una din cei aproape 2000 de restanțieri care nu au susținut anul trecut bacalaureatul. Ea speră că autoritățile statului vor revedea această lege, astfel încât, absolvenții să fie tratați în mod egal.

Sunt, astăzi, aici pentru că vreau în continuare să reușim să ajungem la un compromis și să reușim să fim tratați egal cu ceilalți evitând orice tratament discriminatoriu.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetări informează că a transmis Guvernului un proiect de lege care prevede eliberarea diplomei de bacalaureat, fără organizarea examenului, pentru restanțierii din anii precedenți, persoanele care au terminat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior și cele care au solicitat susținerea examenului în regim de externat.

Această opțiune ar fi valabilă doar pentru cei care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul de bacalaureat în sesiunea de examene 2020 și au terminat programa de liceu cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău