Mai puțin de un sfert din persoanele care s-au înscris în acest an la proba practică pentru obținerea permiselor de conducere au trecut examenul

  • 30 Octombrie 2022 11:30
Mai puțin de un sfert din persoanele care s-au înscris în acest an la proba practică pentru obținerea permiselor de conducere au trecut examenul

Datele Agenției Servicii Publice (ASP) arată că numai 23,8% dintre candidații care s-au înscris de la începutul anului curent la proba practică pentru obținerea permisului de conducere au susținut examenul din prima tentativă.

Mai exact, la această probă s-au înscris 36 182 de persoane, dintre care 8 627 au și luat examenul la prima încercare, scrie Ziarul National.

Situația este mai bună în cazul examenului teoretic - din cele 41 346 de persoane înscrise de la începutul anului, 21 862 sau 52,9% au susținut proba din prima tentativă.

Pe parcursul anului trecut, situația a fost și mai rea în ceea ce privește rata de promovare a examenului practic pentru obținerea permiselor de conducere.

Potrivit ASP, în 2021 numai 14,3% sau 7 656 de candidați au susținut proba teoretică din prima. Totodată, 55,8% din cele 58 266 de persoane înscrise la proba teoretică au luat examenul la prima încercare.

Un bilanț al Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice arată că cele mai frecvente greșeli admise de către 85% dintre candidați la obținerea permisului de conducere categoria B sunt nesemnalizarea sau semnalizarea incorectă a direcției de mers, nesincronizarea acțiunilor la demarare/accelerare/frânare: adaptarea incorectă a treptelor de viteză la viteza de deplasare, folosirea incorectă a dispozitivelor de comandă, acționarea incorectă a volanului (o singură penalizare), precum și pierderea controlului asupra vehiculului și/sau intervenția examinatorului pentru a evita un pericol iminent sau producerea unui accident rutier; manifestări ale candidatului care provoacă perturbarea examenului.

Printre greșeli se mai numără nerespectarea semnalizării rutiere, a indicatoarelor sau marcajelor rutiere și neîncadrarea în limitele benzilor de circulație.

Datele statistice respective urmează a fi expediate Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Patronale Uniunea Școlilor Auto și a Centrelor de Instruire, precum și unităților de instruire a conducătorilor de vehicule din republică, pentru ca aceștia să atragă atenția la respectivele aspecte în timpul orelor de instruire, anunță ASP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău