Mai mulți primari de orașe solicită interzicerea organizării Paștelui Blajinilor în plină pandemie

  • 04 Iunie 2020 15:12
Mai mulți primari de orașe solicită interzicerea organizării Paștelui Blajinilor în plină pandemie

Mai mulți primari de orașe au pledat pentru adoptarea unei decizii de către Comisia Situații Excepționale a Republicii Moldova care să interzică activitățile religioase în zilele de 7 și 8 iunie, cel puțin în cimitirele din toate orașele.

În acest context, Secretarul de Stat al Ministerul Muncii și Protecției Sociale Constantin Rîmiș a îndemnat aleșii locali să nu încurajeze participarea oamenilor la Paștele Blajinilor, să nu organizeze transport pentru cetățeni și împreună cu poliția să prevină aglomerările.

Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu confirmă că în ultimele zile, în Drochia s-au întors patru mii de oameni, special pentru a participa la acest eveniment.

La propunerea Secretarului de Stat ca la nivel local să se ia decizii privind interzicerea desfășurării acestor evenimente de către Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru a afirmat că asemenea dispoziție trebuie adoptată de către organele centrale ale statului.

Totodată, primarii spun că sunt gata să se conformeze unei eventuale decizii adopate la nivel central, pentru că, autoritățile locale nu au autonomia necesară pentru a gestiona aceste procese, iar poliția se subordonează autorităților centrale și anume acestea trebuie să interzică prompt astfel de manifestări în plină perioadă de criză pandemică.

Potrivit declarațiilor mai multor primari locali, mai mulți locuitori ai orașelor sunt băștinașii altor localități pe care le vor vizita în zilele de 7 și 8 iunie. „Pe de o parte, nu permitem oamenilor să consume alimente și băuturi alături de morminte, pe de altă parte permitem ca pomenile să fie transmise din mână în mână", constatat primarul orașului Fălești, Alexandr Severin.

Și primarii orașelor Dondușeni, Râșcani, Briceni, Soroca, Glodeni, etc au pledat pentru intervenția statului în acest caz și interzicerea la nivel național a organizării Paștelui Plajinilor în zilele de 7 și 8 iunie.

Și Ministerul Sănătății susține că rezultatele de după Paștele Blajinilor pot fi unele nefaste pentru cetățeni și întreg sistemul de sănătate.

Amintim că în acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 și 8 iunie.

Dialogul cu primarii locali a avut loc în cadrul unei sesiuni de informare online privind situația epidemiologică la COVID-19 și măsurile de sănătate publică întreprinse la această etapă, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Congresul Autorităților Locale din Moldova, care a avut loc joi, 4 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău