Mai mulți polițiști și foști luptători în războaiele din anii 1990 au fost răniți la Sarajevo

  • 06 Septembrie 2018 19:33
Mai mulți polițiști și foști luptători în războaiele din anii 1990 au fost răniți la Sarajevo

Mai mulți polițiști și foști luptători în războaiele din anii 1990 au fost răniți miercuri la Sarajevo, în ciocniri pe marginea unei manifestații, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Sperăm că ne vor rezolva problemele, pentru că altfel le promitem că nu vor avea loc alegeri", a amenințat unul dintre participanți, rezumând furia manifestanților, care solicită îmbunătățirea statutului lor și acordarea de pensii pentru mai mulți dintre foștii combatanți. Țară săracă și cu instituții fragile, Bosnia va organiza alegeri la 7 octombrie, într-un context tensionat.

Bosnia numără oficial 800.000 de foști combatanți, fie ei sârbi, croați sau bosniaci, adică o proporție considerabilă, de aproape un sfert din populație (3,5 milioane de locuitori).

În entitatea croato-musulmană, numai 87.000 de foști luptători au o pensie, în timp ce 42.000 de familii ale soldaților morți în război sunt de asemenea ajutate. Asta înseamnă un buget anual de circa 290 de milioane de euro, adică o cincime din bugetul total al entității, care este de 1,4 miliarde de euro. Însă aceste costuri ar urma să crească, deoarece veteranii pot cere aceste subvenții când ies la pensie.

Mai multe manifestații au fost organizate în ultimele luni la Sarajevo, însă este pentru prima dată când una dintre ele degenerează în astfel de violențe, care au izbucnit când cei 500 de manifestanți au fost împiedicați să defileze pe una din principalele artere ale capitalei.

Poliția a anunțat că patru membri ai forțelor de ordine au fost răniți, în timp ce un fotograf al AFP a relatat că mai mulți manifestanți au fost de asemenea afectați.

Unii protestatari au spus că au fost răniți cu gloanțe de cauciuc, iar alții că au fost bătuți cu bastoane, potrivit Reuters.

Războiul interetnic din Bosnia (1992-1995) a făcut circa 100.000 de morți.

Sursa: digi 24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău