Mai mulți oponenți decât susținători pentru o bază NATO în Finlanda

  • 09 Ianuarie 2023 13:15
Mai mulți oponenți decât susținători pentru o bază NATO în Finlanda

Înființarea unei baze permanente a NATO în Finlanda stârnește mai multă opoziție decât susținere în rândul cetățenilor, arată un sondaj citat luni de televiziunea națională YLE și canalul local MTV, care notează că 48% dintre respondenți se opun și 39% sprijină ideea, transmite Agerpres.

Potrivit sondajului realizat de compania de cercetare Taloustutkimus la comanda serviciului de știri al canalului MTV, MTV Uutiset, 48% dintre finlandezi s-au pronunțat împotrivă, în timp ce 39% sunt în favoarea unei baze permanente a alianței militare în Finlanda. Altora 13% le-a fost greu să răspundă.

În același timp, 49% dintre cei chestionați au fost de acord cu intensificarea activității Finlandei în operațiuni militare internaționale și activități ale blocului, pe lângă protejarea țării lor. La rândul lor, 42% dintre respondenți au spus că Finlanda ar trebui să fie preocupată doar de propria securitate.

Aderarea Finlandei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) așteaptă încă ratificarea din partea Turciei și Ungariei.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 decembrie - 4 ianuarie prin interviu telefonic și a fost efectuat pe un eșantion reprezentantiv de 1009 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani. Marja de eroarea este de plus/minus trei puncte procentuale.

Anterior, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că Finlanda va refuza să plaseze arme nucleare pe teritoriul său chiar și după aderarea la NATO. În același timp, potrivit lui Haavisto, Helsinki nu a formulat nicio condiție preliminară atunci când a solicitat aderarea la Alianța nord-atlantică.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda i-au prezentat la 18 mai secretarului general al NATO Jens Stoltenberg cereri de aderare a țărilor lor la alianță. Stoltenberg crede că în 2023 ambele țări vor adera la NATO, amintesc agențiile internaționale de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău