Mai mulți membri CSM, demiși astăzi de Adunarea Generală a Judecătorilor

  • 27 Septembrie 2019 18:05
Mai mulți membri CSM, demiși astăzi de Adunarea Generală a Judecătorilor

Judecătorii întruniți astăzi în ședința extraordinară a Adunării Generale au decis ridicarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleși din sistemul judecătoresc.

Este vorba de președintele interimar al CSM Dorel Musteață și de judecătorii Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Victor Micu și Anatolie Galben.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 12 membri, dintre care 6 aleși de judecători, 3 membri din oficiu – ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție și trei membri din rândul mediului academic, numiți de Parlament.

La ședința de astăzi, magistrații au criticat inițiativa Guvernului de reformare a Curții Supreme de Justiție, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor și reducerea numărului lor de la 33 la 17,  și au reclamat presiuni politice asupra lor.

Adunarea Generală extraordinară a fost convocată de un grup de judecători nemulțumiți de activitatea CSM, care susține proiectul privind reformarea CSJ.

Amintim că premierul Maia Sandu și experți în domeniu i-au acuzat pe judecătorii care au convocat Adunarea Generală de faptul că ar opune rezistență în fața reformelor propuse de Guvern și i-ar proteja pe magistrații cu probleme de integritate, ce riscă dosare penale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău