Mai mulți experți NATO vor veni în Republica Moldova
-
25 Iunie 2015 16:48
Aprobarea de către miniștrii apărării ai țărilor membre a Organizației Atlanticului de Nord a unui pachet extins de asistență tehnică pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova nu reprezintă altceva decât faptul că NATO este serios îngrijorată de amenințările venite din partea Federației Ruse la securitatea din regiune.De această părere este expertul…
Aprobarea de către miniștrii apărării ai țărilor membre a Organizației Atlanticului de Nord a unui pachet extins de asistență tehnică pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova nu reprezintă altceva decât faptul că NATO este serios îngrijorată de amenințările venite din partea Federației Ruse la securitatea din regiune.
De această părere este expertul în politici de securitate și apărare, Iurie Pântea, care consideră că în acest fel NATO sugerează Republicii Moldova să acorde o mai mare atenție domeniului militar, pentru a deveni o țară cu destule capacități pentru a face față pericolelor iminente ce ar putea surveni din partea unor forțe ostile.
Miniștrii apărării din țările NATO au votat la 24 iunie la Bruxelles, un pachet de măsuri de consolidare a capacității de apărare a Moldovei și de întărire a instituțiilor ei de securitate. Astfel NATO urmează să trimită mai mulți experți militari în Republica Moldova care vor ajuta la reformarea sistemului militar al țării.
De asemenea Organizația Atlanticului de Nord va facilita demararea unor discuții între oficialii moldoveni și țările care ar putea furniza echipament militar Moldovei.
După cum a declarat secretarul-general al alianței, Jens Stoltenberg, în acest fel NATO își propune să asiste țara noastră în modernizarea forțelor armate prin instruire, sprijin și educație.
”Am susținut cu toții un plan pentru crearea unei capacități de apărare, pentru a ajuta Republica Moldova să-și consolideze instituțiile de securitate și sistemul de apărare.Vom acorda suport Moldovei în vederea transformării acesteia într-un stat capabil să-și apere idealurile și valorile pe care le împărtășește în comun cu NATO, precum și să răspundă provocărilor care pot apărea în noul mediu de securitate”, a declarat Jens Stoltenberg.
În situația în care Federația Rusă a denunțat Tratatul privind armele convenționale în Europa, Moscova a devenit o amenințare la securitatea din regiune, consideră expertul în politici de securitate și apărare, Iurie Pântea, iar prin pachetul de măsuri, aprobat ieri, la Bruxelles, NATO dorește să își asigure frontierele, inclusiv prin fortificarea capacităților militare ale țărilor limitrofe. Rămâne ca și guvernarea de la Chișinău să conștientizeze eventualele pericole la adresa securității sale și să adopte un plan bine structurat de modernizare a armatei, cu suportul NATO.
În cadrul aceleiași reuniuni ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a salutat decizia miniștrilor aliați de adoptare a Pachetului de sprijin pentru dezvoltarea capabilităților de apărare pentru Republica Moldova și a propus urgentarea deschiderii unui Birou de legătură la Chișinău.
Tot ieri, miniștrii apărării din NATO au aprobat majorarea până la 40.000 de militari a efectivelor unei forțe de reacție rapidă creată pe fondul crizei ucrainene.