Mai mulți europarlamentari au cerut în plenul Parlamentului European suspendarea asistenței pentru R.Moldova

  • 04 Octombrie 2017 02:08
Mai mulți europarlamentari au cerut în plenul Parlamentului European suspendarea asistenței pentru R.Moldova

Mai mulți europarlamentari au cerut marți, 3 octombrie, în plenul Parlamentului European suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, aprobată în luna iulie, din cauza stagnării reformelor, persistenței corupției și derapajelor democratice din Republica Moldova. Unul din principalele argumente ale eurodeputaților a fost, însă, modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Bruxellesului. Pe de altă parte, alți europarlamentari au afirmat că suspendarea asistenței financiare ar spori influența Rusiei în Republica Moldova.

Parlamentarii europeni au audiat un raport prezentat de comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides care a menționat că sprijinul financiar va fi acordat Republicii Moldova în funcție de cum autoritățile vor respecta angajamentele asumate. Oficialul a arătat că sunt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupției, reforma justiției și de o democrație puternică. Comisarul european a arătat că Bruxellesul a stopat finanțarea unu program în domeniul justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți. De asemenea,sprijinul financiar de 100 de milioane de euro va depinde de îndeplinirea angajamentelor, a declarat Christos Stylianides.

Subiectul privind situația din Republica Moldova a provocat dezbateri de mai bine de o oră în Parlamentul European, iar câteva zeci de europarlamentari au luat cuvântul. Majoritatea au criticat stagnarea reformelor, persistența corupției, atacurile asupra mass-media independente și a oponenților politici din partea guvernării. Un subiect aparte al discuțiilor a ținut de reforma sistemului electoral, fiind considerată de mai mulți europarlamentari ca fiind periculoasă pentru o țară democratică.

Autoritățile de la Chișinău au neglijat recomandările organizațiilor internaționale, iar pentru aceasta Uniunea Europeană ar trebui să suspende acordarea asistenței macrofinanciare, a declarat europarlamentarul român, din partea PPE, Cristian Preda.

Pe de altă parte, deputatul Victor Boștinaru din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, a menționat că sprijinul financiar este acordat cetățenilor și nu conducerii de la Chișinău, iar modificarea sistemului electoral ține de dreptul suveran al țării. De asemenea, mai mulți europarlamentari au atenționat că suspendarea asistenței ar arunca Republica Moldova în sfera de influență a Rusiei. 

Parlamentul va supune votului raportul discutat într-o altă ședință.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. În a doua jumătate a aceleiași luni, în pofida recomandărilor experților europeni, Parlamentul de la Chișinău a aprobat un proiect de modificare a sistemului electoral criticat de opoziție și o parte a societății civile pentru că ar avantaja Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău