Mai mulți bani din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu și mai puțini din cele în sumă fixă

  • 03 Septembrie 2021 16:05
Mai mulți bani din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu și mai puțini din cele în sumă fixă

Veniturile din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu acumulate de la începutul acestui an au înregistrat creșteri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cele din primele în sumă fixă au fost în descreștere, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, datele au fost prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Instituția a anunțat că a acumulat, în primele opt luni ale anului 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri proprii (fără transferuri de la bugetul de stat) de 3,7 miliarde de lei. Acumulările respective au fost în creștere cu aproape 484 milioane de lei sau cu 15,1% față de perioada similară a anului 2020.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea sunt de aproximativ 3,5 miliarde de lei, cu peste 477 milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au constituit aproape 126 de milioane, în descreștere cu 3,4 milioane comparativ cu primele opt luni din 2020.

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, au atins cifra de 56,4 milioane de lei, cu 10 milioane mai mult față de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

În același timp, în primele opt luni ale anului curent, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de aproape 7 miliarde 382 de milioane de lei, dintre care peste 7 miliarde 325 de milioane au fost transferate prestatorilor de servicii medicale și farmaceutice contractați. Suma virată pentru serviciile medicale prestate în șapte luni ale anului curent este cu cca 2,3 miliarde de lei mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău