Mai multe zeci de incendii rămân active în sudul Italiei și este așteptat un nou val de căldură

  • 10 August 2021 13:29
Mai multe zeci de incendii rămân active în sudul Italiei și este așteptat un nou val de căldură

Mai multe zeci de incendii rămân active în sudul Italiei și îngrijorează mai ales focarele din masivul muntos Aspromonte, din regiunea Calabria, în timp ce starea de alarmă continuă în așteptarea unui val de căldură cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, relatează marți EFE, potrivit Agerpres.

Centrul Unificat de Operațiuni Aeriene (COAU) al Departamentului de Protecție Civilă din Italia a primit luni peste 900 de solicitări de intervenție în această zonă din cauza incendiilor, potrivit COAU.

"În acest moment, fenomenul incendiilor de pădure se resimte în regiunile din sud, mai ales în Apulia, Calabria și Sicilia, care sunt afectate de un val mare de căldură similar celui din Grecia. Există în regiune 70 de incendii active, mai ales în aceste trei regiuni", a declarat colonelul Marco Di Fonzo, comandant al Centrului de Investigații Anti-Incendii Forestiere (Nucleo Investigativo Antincendio Boschivi - NIAB).

Di Fonzo a avertizat că în următoarele zile "se așteaptă temperaturi și mai ridicate și prin urmare va continua starea de alertă maximă" și a solicitat "cooperarea tuturor cetățenilor". "Este important ca toți să avem comportamentul adecvat pentru a nu favoriza incendiile", a precizat el.

Luni flăcările s-au extins în Parcul Național Vesuvio din Napoli și a fost nevoie ca locatarii din două case să fie evacuați.

Îngrijorează mai ales situația din masivul Aspromonte, în Calabria, unde incendiile amenință "Boschi Vetusti", pădurile seculare incluse la sfârșitul lunii iulie în siturile naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Deocamdată flăcările nu au ajuns până acolo, dar există nouă incendii active în această zonă.

În Calabria au fost mobilizate 2.500 de persoane pentru a proteja aria forestieră.

Potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), în Italia - de la începutul anului și până în prezent au ars 102.933 de hectare de vegetație, o suprafață de mărimea a 140.000 de terenuri de fotbal.

Sunt cifre de patru ori mai mari decât cele 28.479 de hectare care au ars în medie între anii 2008 și 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău