Mai multe vinării din R. Moldova sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol: „Vinul este o cultură care poate vorbi despre tradiții și istorie”
-
10 Noiembrie 12:45
Vinăriile din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol, marcată pentru redresarea industriei turismului în comun cu ramura vinului. Evenimentul este emblematic pentru țara noastră, care în această toamnă a devenit capitala europeană a turismului vitivinicol, găzduind în octombrie Adunarea Generală a „ITER VITIS – Les Chemins de la vigne” – ruta oenoturistică europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din țările membre, susținută de Federația Europeană ITER VITIS și certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009, transmite MOLDPRES.
Potrivit lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, găzduirea Adunării Generale a ITER VITIS în Moldova, un eveniment de importanță majoră, este un motiv de mândrie și reprezintă suma eforturilor depuse, activităților întreprinse și angajamentelor asumate pentru promovarea culturii și turismului vitivinicol.
„Atragerea unor astfel de manifestări contribuie semnificativ la creșterea vizibilității și interesului pentru Moldova în rândul țărilor membre ITER VITIS, iar acest succes evidențiază, de asemenea, potențialul nostru de integrare europeană și dorința de a ne alinia la standardele internaționale. Parteneriatul și colaborarea cu organizații internaționale rămân esențiale pentru dezvoltarea și promovarea valorilor noastre culturale", afirmă Andrei Chistol.
ANTRIM, ca asociație membră a ITER VITIS, susține turismul vitivinicol și poziționarea Republicii Moldova în rândul țărilor vinicole consacrate. Astfel, „Drumul Vinului Moldovei” a devenit primul itinerariu turistic din țară certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, iar distincția este o confirmarea a eforturilor de promovare a unui turism cultural și sustenabil. Aceste succese nu ar fi fost posibile fără suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care în ultimul deceniu, a susținut transformarea și revigorarea industriei turismului din Moldova.
Asociația Națională pentru Turism Intern și Receptor din Moldova (ANTRIM) a beneficiat de expertiză, resurse și finanțare, care au fost esențiale pentru crearea unor programe de dezvoltare ce au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii turistice, la creșterea calității serviciilor oferite și care, totodată, au adus beneficii economice semnificative pentru comunitățile locale.
În cei 10 ani de activitate, Asociația Națională pentru Turism Intern și Receptor din Moldova a implementat și promovat cele mai bune practici în domeniul turismului viticol. În acest sens, au fost sprijinite inițiative care protejează și promovează tradiția milenară a viței-de-vie și a vinului, precum și peisajul turistic legat de acestea. De asemenea, accentul a fost pus pe inovație și pe promovarea durabilității și a ofertei gastronomice fabuloase păstrată și transmisă din generație în generație, potrivit organizației.
Începând cu anul 2020, Ruta „Drumul Vinului Moldovei” a devenit parte a rețelei ITER VITIS, oferind experiențe vitivinicole autentice și itinerarii de enoturism care încurajează turiștii să descopere elementele prețioase ale vechii culturi europene a vinului, precum și revigorarea tradițiilor vitivinicole, susținute de o nouă generație de vinificatori.
Pentru prima dată, Republica Moldova a sărbătorit Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol în noiembrie 2021. Mihail Druță, președintele Asociației de Sommelier din țara noastră, afirmă că „vinul nu este doar o băutură, o licoare a lui Bachus, ci este o cultură care poate vorbi despre tradiții, istorie”.
„Un turism vitivinicol este nu doar un turism de băut, este un eveniment care poate include și turism familial. Vinul poate vorbi mult despre destinații, obiceiuri și gastronomie. E fericit că Moldova are un potențial extraordinar de mare, având vinării mari și mici”, rezumă Mihail Druță.