Mai multe universități de renume din România prezintă oferte atrăgătoare pentru cei ce doresc să învețe peste Prut, la Târgul Universităților din România

  • 07 Iulie 2022 15:00
Mai multe universități de renume din România prezintă oferte atrăgătoare pentru cei ce doresc să învețe peste Prut, la Târgul Universităților din România

Mai multe Universități de renume din România prezintă oferte atrăgătoare pentru cei ce doresc să învețe peste Prut la Târgul Universităților din România. Târgul se află la cea de-a 11-a ediție, și are drept scop informarea absolvenților de liceu din Rep. Moldova cu privire la admiterea în instituțiile universitare. Evenimentul este organizat astăzi și mâine la Chișinău, iar sâmbătă și duminică va fi la Bălți și Cahul.

Târgul Universităților se va desfășura pe parcursul a patru zile, timp în care tinerii ce doresc să-și continue studiile în România pot afla informații prețioase despre universități, potențialul în sfera profesională, dar și despre viața de student în orașul în care vor să învețe. Tot aici pot afla și despre lista actelor necesare și criteriile de selecție a candidaților. Studiile absolvite în România sunt recunoscute pe piața muncii din Uniunea Europeană, și nu numai, ceea ce presupune că rata de angajare este foarte bună.

Vicepreședintele Ligii Studenților Universității Maritime de la Constanța, Robert Florea, a povestit pentru Radio Chișinău că instituția pregătește specialiști în domenii precum inginerie marină și navigație, Ingineria Mediului, Ingineria Electrică, Electronică, și alte domenii cu un potențial mare de integrare pe piața muncii.

„Poate să intre pe UMC Constanța, secțiunea admitere, are acolo 2 mari specializări: navigație și transport maritim, electromecanică navală. La electromecanică navală de doi ani avem o specializare care este numită Telecomunicații din care poți să ieși și programator IT. Din anul 2 se face programări IT și cibernetică în caz că nu vrem să plecăm pe mare, pe lângă asta la Telecomunicații putem să dăm și la Brevet și să plecăm fiind mâna dreaptă a comandantului primind și o bursă dacă facem cursurile IMO și salariul de la companie”, a spus Robert Florea.

Tinerii care merg la studii în România vor beneficia de condiții bune de cazare și de burse suficiente să fie autonomi, dar și de alte avantaje:

Avem cămin special, gratuit pentru studenți, condiții mult mai ok decât am văzut. Beneficiază și de bursa de basarabean, care va crește la 150 euro. Pe vară poate să rămână la Constanța, trebuie să facă cerere, în paralel poate și să lucreze, e la 10 minute de mare. Sunt foarte multe avantaje, singurul dezavantaj este că ești departe de casă, dar nu este o  problemă dacă poți să vii cu trenul în weekend, e ok”, a precizat Robert Florea.

Pentru cei care doresc să își facă studiile mai aproape de casă, pot alege universitățile din Iași, spune Mădălina Dudnic, voluntară pentru Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor:

„Studenții ar avea gamă largă de oportunități, ar putea să plece în diferite mobilități Erasmus, le oferă o bursă destul de motivantă ca să învețe și să se întrețină într-o societate mult mai prosperă.  La Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” majoritatea studenților vin aici, este și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Arte „George Enescu” și cea de Medicină”, a precizat Mădălina Dudnic.

„O mie de identități, o singură universitate” este  sloganul Universității „Lucian Blaga” de la Sibiu. Voluntarii de la Sibiu îndeamnă doritorii să acceseze site-ul instituției (www.ulbs.ro)pentru a afla mai multe despre dosarul de admitere online. Prezent la Târg, reprezentatul Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu, Bogdan Bunduchi, spune că la Sibiu universitatea este dinamică, fiind la ora actuală una dintre cele mai performante din țară. Calitatea învățământului și cercetării din ULBS este recunoscută și recompensată de organisme de evaluare guvernamentale.

Orice facultate în parte are locuri speciale pentru românii de pretutindeni, inclusiv pentru basarabeni, cât și ajutăm tineri din Rep. Moldova care au cetățenie română să parcurgă procesul de admitere, precum am făcut-o și noi de altfel. Orice facultate împarte din contul acesteia un loc pentru românii de pretutindeni, dar organizația noastră, cum a făcut-o și anterior, adresăm o cerere către decanat, și în unele cazuri primim locuri adiționale pentru această facultate”, a spus Bogdan Budunchi, student la Sibiu .

Dosarul este simplu de realizat, spune Bogdan Bunduchi: „Etapa pe care trebuie să o parcurgă tinerii din Rep. Moldova cu cetățenie moldovenească este cea de echivalare a diplomei de bacalaureat, e un proces destul de simplu: o trimit pe mail și primesc rezultatul chiar a doua zi” .

Târgul Universităților din România se va desfășura sâmbătă la Bălți în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și duminică pe 10 iulie la Cahul, la Universitatea „B.P.Hașdeu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău