Mai multe terminale petroliere din Germania, Țările de Jos și Belgia, vizate de un amplu atac cibernetic

  • 03 Februarie 2022 14:42
Mai multe terminale petroliere din Germania, Țările de Jos și Belgia, vizate de un amplu atac cibernetic

Un amplu atac cibernetic a vizat instalații portuare în cel puțin trei țări europene - Germania, Țările de Jos și Belgia -, iar Parchetul din orașul belgian Anvers a deschis o anchetă, au anunțat joi surse concordante, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unui broker specializat din Rotterdam (Țările de Jos), atacul informatic a vizat terminale petroliere, ceea ce perturbă livrările energetice din mai multe mari porturi.

Agenția de cooperare polițienească Europol a anunțat la rândul său că și-a oferit ajutorul "autorităților germane" cu privire la atacul cibernetic. Acesta ar fi vizat instalații din portul Hamburg.

Potrivit cotidianului belgian De Morgen, cel puțin șase terminale petroliere au fost vizate în Țările de Jos și în Belgia în ultimele 24 de ore.

Conform aceleiași surse, atacul cibernetic a vizat în special instalațiile operatorilor Evos (la Terneuzen, în Țările de Jos), Oitlanking și Sea-Tank, filială a grupului SEA-invest cu sediul în Ghent (nord-vestul Belgiei).

În Belgia, porturile din Ghent și Anvers au suferit perturbări în activitățile lor, ceea ce a determinat justiția belgiană să declanșeze o anchetă. "Pot confirma" deschiderea anchetei, a declarat succint Kristof Aerts, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Anvers, contactat de AFP.

Un responsabil al firmei de brokeraj Riverlake din Rotterdam (primul port de mărfuri din Europa, devansând Anvers și Hamburg) a vorbit despre o piratare de softuri ce împiedică descărcarea barjelor petroliere. "A avut loc un atac cibernetic la mai multe terminale, dintre care unele au fost perturbate. Softul lor a fost piratat și ei nu pot să descarce barjele. Pe scurt, sistemul operațional este în pană", a declarat acest broker, Jelle Vreeman.

În Belgia, Parchetul din Anvers a încredințat ancheta unei celule a poliției federale specializată în criminalitate cibernetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău