Se majorează mai multe taxe aplicate în Chișinău

  • 20 Decembrie 2018 12:36
Se majorează mai multe taxe aplicate în Chișinău

Mai multe taxe aplicate în municipiul Chișinău se majorează începând cu anul viitor. În proiectul de decizie aprobat de către Consiliul municipal Chișinău se regăsesc și taxe noi, transmite IPN.

Conform proiectului, se aprobă o cotă lunară în mărime de 300 de lei pentru fiecare unitate de transport la prestarea serviciilor de transport auto de călători în regim de taxi.

Taxa pentru magazine, centre comerciale, restaurante, cafenele, baruri se majorează cu 5000 de lei pentru fiecare aparat de casă la care se comercializează tutun, iar pentru unitățile comerciale în care se vinde producție alcoolică – cu 30% față de taxa stabilită. De asemenea, pentru unitățile cu program prelungit de lucru, după ora 23.00, taxa se majorează cu 30% față de cea stabilită.

Proiectul stabilește cotele taxei anuale suplimentare pentru unitățile de comerț amplasate în stradă, în afara piețelor autorizate. Astfel pentru tarabe cu o suprafață de până la doi metri pătrați, cota anuală a taxei este de 800 de lei. Pentru tonete s-a stabilita cota de 1600, dacă suprafața este de până la patru metri pătrați. Odată cu extinderea suprafeței, crește și mărimea cotei. Taxa pentru casele de schimb valutar situate în centrul istoric al orașului este de 15 mii de lei anual, iar pentru cele amplasate în afara – 10 mii de lei.

O noutate este taxa pentru secția de prepararea a hranei pentru a fi servite prin metoda catering, care este în mărime de 4500 de lei anual. Pentru cantinele și bufetele ce deservesc instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, curative, și populația la locul de muncă este stabilită o taxă anuală de 750 de lei, iar pentru cele de tip deschis – 3000 de lei.

Taxe noi sunt și la prestarea serviciilor de închiriere. Astfel pentru bunurile recreaționale, echipamente sportive – 3000 mii de lei, pentru autoturisme și alte mijloace de transport de sub 3,5 tone – 5000 de lei, iar pentru cele de peste 3,5 tone – 7000 de lei. Pentru unitățile de prestare a serviciilor de închiriere a vestimentației și a accesoriilor – 2500 de lei. Încă o taxă nouă este cea pentru sălile cu aparate de joc pentru copii – 3000 de lei anual.

Taxa pentru publicitate exterioară crește de la 500 la 700 de lei pentru un metru pătrat, iar pentru dispozitivele LED, care difuzează mult mai multă publicitate, va fi de 1000 de lei.

Potrivit proiectului, termenul de plată a taxelor locale și al prezentării dărilor de seamă fiscale de către subiecții impunerii se stabilește trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului gestionat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău