Mai multe țări se confruntă cu reticență la vaccinul AstraZeneca. Autoritățile spun însă că este sigur: „M-aș vaccina imediat”

  • 19 Februarie 2021 09:25
Mai multe țări se confruntă cu reticență la vaccinul AstraZeneca. Autoritățile spun însă că este sigur: „M-aș vaccina imediat”

Autoritățile sanitare din unele țări europene se confruntă cu reticență față de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, după ce mai multe cadre medicale au intrat în concediu medical din cauza efectelor secundare, punând astfel și mai multă presiune pe spitalele deja aglomerate, relatează Reuters, citat de Digi24.ro.

Efectele secundare pot include febră sau dureri de cap și sunt un semn normal că organismul generează un răspuns imun, potrivit raportărilor din studiile clinice pentru vaccinul AstraZeneca. De obicei, simptomele se estompează în decurs de o zi.

Pentru celelalte vaccinuri aprobate în Europa, dezvoltate de Pfizer și Moderna, au fost raportate efecte secundare temporare similare.

Dar după lansarea vaccinării cu AstraZeneca, cel mai recent vaccin aprobat în Uniunea Europeană, autoritățile sanitare din Franța au emis îndrumări pentru a înceini ritmul vaccinării, două regiuni din Suedia au întrerupt temporar vaccinările, iar în Germania unii lucrători esențiali refuză să facă acest vaccin.

AstraZeneca: Efectele secundare sunt cele așteptate

„În prezent, reacțiile raportate sunt așa cum ne-am așteptat, pe baza dovezilor colectate din programul nostru de studii clinice”, a spus însă un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Persoanele care fac vaccinul sunt atent monitorizate prin activități de rutină de farmacovigilență, a mai spus producătorul de medicamente anglo-suedez, adăugând că urmărește cu atenție situația.

„Nu au fost confirmate reacții adverse grave”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În Franța, care a început să administreze vaccinul AstraZeneca în 6 februarie, angajații unui spital din Normandia spun că au avut efecte secundare mai puternice decât cele observate la vaccinul Pfizer-BioNTech.

„AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decât vaccinul Pfizer”, a spus Melanie Cotigny, manager de comunicare la spitalul Saint-Lo din Normandia.

„Între 10% și 15% dintre cei vaccinați ar putea avea efecte secundare după vaccinare, dar este vorba doar de o stare febrilă, frisoane, greață și în decurs de 12 ore dispar” a adăugat ea.

În urma unor rapoarte similare din alte spitale, agenția franceză pentru siguranța medicamentelor a declarat pe 11 februarie că astfel de efecte secundare sunt „cunoscute și descrise”, dar ar trebui să fie supuse supravegherii în ceea ce privește intensitatea lor.

De asemenea, a emis îndrumări pentru eșalonarea vaccinării personalului din prima linie care lucrează în echipă, pentru a minimiza riscul perturbării activității în spitale.

Agenția a dat această recomandare după ce a primit 149 de alerte cu privire la efectele secundare adesea asemănătoare gripei după vaccinul AstraZeneca. În această perioadă, circa 10.000 de persoane au făcut vaccinul la nivel național.

Srategie de vaccinare pentru cadrele medicale

Unele spitale din SUA și alte instituții din prima linie au adoptat o strategie similară atunci când programul de vaccinare a început în decembrie. Statele Unite administrează vaccinuri de la Pfizer / BioNTech și Moderna.

În Marea Britanie, țara în care a fost dezvoltat vaccinul AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford, acesta a fost pus la dispoziția cadrelor medicale. Nu au fost înregistrate probleme în funcționarea instituțiilor sanitare, mai ales că medicii și asistentele lucrează în ture.

Încă o problemă pentru Franța

Problemele din Franța evidențiază modul în care unii medici și spitale încă învață cum să administreze cel mai bine vaccinurile, pe măsură ce guvernele se luptă să limteze pandemia și să primească vaccinuri cât mai repede posibil.

Este, de asemenea, cel mai recent eșec al campaniei de vaccinare din Franța, care a fost criticată pentru lentoarea ei. Săptămâna trecută, guvernul a declarat că puțin peste 3% din populație a făcut prima doză de vaccin.

În Suedia, două din cele 21 de regiuni au întrerupt vaccinarea cadelor medicale săptămâna trecută, după ce un sfert dintre acestea și-au luat o zi de concediu medical după ce au făcut vaccinul AstraZeneca.

Regiunile Sormland și Gavleborg au anunțat că aproximativ 100 din 400 de persoane vaccinate au raportat febră sau simptome asemănătoare gripei. Majoritatea cazurilor au fost ușoare și în conformitate cu reacțiile adverse raportate anterior.

Ambele regiuni au declarat că vor relua vaccinările, iar Agenția Suedeză pentru Produse Medicale nu a considerat că ar fi necesară schimbarea ghidurilor de vaccinare.

„Este greșit faptul că acest vaccin este disponibil, dar nu este utilizat”

Vaccinul AstraZeneca este al treilea care obține aprobarea în Uniunea Europeană. Agenția Europeană a Medicamentelor a concluzionat că este eficient în proporție de aproximativ 60%, comparativ cu peste 90% pentru vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna.

De asemenea, a considerat că produsul este sigur și a spus că va monitoriza rapoartele despre efectele secundare.

În Germania, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a răspuns miercuri la relatările din presă potrivit cărora lucrătorii esențiali sunt reticenți să facă vaccinul AstraZeneca, după ce unii au experimentat efecte secundare puternice, spunând că este atât sigur, cât și eficient.

„M-aș vaccina imediat cu el”, le-a declarat Spahn reporterilor.

La fel ca majoritatea țărilor europene, statele germane nu oferă oamenilor posibilitatea de a alege vaccinul pe care îl vor face, ceea ce face, în unele cazuri, ca persoane programate pentru vaccinul AstraZeneca să nu se prezinte.

Germania a comandat 737.000 de doze de la AstraZeneca, dar a administrat doar 107.000, conform cifrelor de la ministerul Sănătății și de la Institutul Robert Koch.

„Acest vaccin este o modalitate excelentă de prevenire a formelor de COVID grave”, a spus ministrul. „Totuși, observăm că există încă locuri pentru vaccinare vacante la AstraZeneca”, a adăugat el.

„Din punctul nostru de vedere, este greșit faptul că acest vaccin este disponibil, dar nu este utilizat”, a mai spus spus oficialul, adăugând că va realoca dozele disponibile profesorilor și lucrătorilor din domeniul sănătății publice.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău