Mai multe posturi TV, sancționate de Consiliul Audiovizualului

  • 12 August 2020 10:31
Mai multe posturi TV, sancționate de Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și CTC Mega – unele pentru un număr insuficient de programe audiovizuale locale în limba română, altele pentru că nu au difuzat cotele necesare ale unor astfel de conținuturi în orele de maximă audiență, transmite media-azi.md.

Potrivit sursei citate, avertizările publice au fost aplicate de membrii CA în cadrul ședinței de marți, 11 august, după ce posturile vizate au fost monitorizate în perioada 17-23 iulie. Potrivit legislației, durata minimă de transmitere a programelor  audiovizuale locale este de patru ore pentru furnizorii regionali privați, dintre care cel puțin 80% trebuie să fie conținut în limba română, iar cel puțin 75% din conținutul programelor respective se difuzează în orele de maximă audiență.
 
Reprezentanții CA susțin că postul Canal 3 a încălcat toate prevederile menționate, în timp ce CTC Mega, Prime și Publika TV - cerințele privind obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 80% în limba română. Canal 2 ar avea restanțe în ce privește procentul de conținuturi difuzate în prime-time.
 
Reprezentanții posturilor vizate nu au intervenit pe parcursul ședinței desfășurate online. Raportorul CA a citat însă opiniile celor de la General Media Group (Publika TV, Prime) și Telestar Media (Canal 2, Canal 3), expuse prin intermediul unor scrisori oficiale.
 
„Canal 2 și Canal 3 sunt printre puținele posturi care produc și difuzează produs autohton de calitate, filtrează și dublează filmele artistice și cele de desene animate. Considerăm că micile abateri depistate s-au datorat unui impediment major care a afectat întreaga societate”, susțin reprezentanții Telestar Media, referindu-se la pandemia de Covid-19. Și cei de la GMG au recunoscut că au admis unele încălcări și „speră că circumstanțele care au provocat aceste derogări să înceteze cât de curând pentru a reveni la activitatea obișnuită”.
 
Președintele CA, Dragoș Vicol, a accentuat că monitorizările tematice vor continua pe parcursul anului curent la toate posturile de televiziune „cu o anumită consecutivitate și o anumită logică”. În cazul posturilor sancționate, el a menționat că cele mai mici volume de emisiunii locale în limba română se atestă la CTC Mega (28%) și Canal 3 (44%), în timp ce Prime TV (76%) și Publika TV (70%) se apropie de indicatorul necesar. „Vreau să vă spun că Canal 2 depășește acest procentaj – au aproape 86%. Deci, este posibil”, a punctat șeful autorității.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău