Mai multe ONG-uri se declară dezamăgite în privința implicării autorităților din R.Moldova în cazul ultimelor manifestații publice de la Chișinău

  • 03 Septembrie 2018 20:12
Mai multe ONG-uri se declară dezamăgite în privința implicării autorităților din R.Moldova în cazul ultimelor manifestații publice de la Chișinău

Mai multe organizații ale societății civile au semnat o declarație prin care își exprimă profunda dezamăgire cu privire la modul în care autoritățile din Republica Moldova și-au exercitat atribuțiile în legătură cu întrunirile publice care au avut loc în Chișinău pe 26-27 august și 1 septembrie.

Organizațiile solicită autorităților publice competente, în special Primăriei municipiului Chișinău, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale, investigarea minuțioasă a tuturor plângerilor depuse în legătură cu respectivele evenimente, dar și publicarea în termeni restrânși a rezultatelor analizei și investigațiilor. De asemenea, solicită abținerea pe viitor de la acțiuni care creează pericole de altercații între protestatari, precum  și respectarea cu bună credință a legislației cu privire la întrunirile publice. Primăria municipiului Chișinău și poliția să dea explicații publice într-un termen restrâns de ce a admis organizarea manifestației Partidului Șor la 26 august în PMAN, chiar dacă acesta nu a depus declarație prealabilă, manifestația nu era spontană și la ea participau mai mult de 50 de persoane.

Semnatarii declarației condamnă și restricționarea accesului jurnaliștilor la  evenimentele din 26-27 august și inacțiunea poliției atunci când reprezentanții Partidului Șor au îmbrâncit jurnaliștii. Ei solicită Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să investigheze prompt și imparțial cazurile semnalate inclusiv în declarația ONG-urilor de media din 28 august. Organizațiile sunt nemulțumite și de faptul în care poliția a dispersat protestatarii de la monumentul lui Ștefan cel Mare în dimineața zilei de 27 august. Ei califică drept ilegală și dispersarea și ridicarea bunurilor grupului civic de protestatari de la OccupyGuguță din dimineața aceleiași zile.

ONG-urile califică drept excesive acțiunile poliției și administrației Guvernului din 1 septembrie împotriva participanților la Marșul Centenar, dar și acțiunile disproporționate și provocatoare ale poliției, care a sechestrat autobuzele și a intervenit în forță, deconectarea luminii în locul desfășurării manifestațiilor și intimidarea participanților prin prezența masivă și înarmată a poliției și trupelor speciale de intervenție.

Semnatarii declarației sunt: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International – Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Asociația Politici Externe, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul National de Mediu, Comunitatea Watchdog.md, CPR Moldova, Institutul pentru Politici Publice și Transparency International – Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău