Mai multe ONG-uri au lansat Cartea Albă a Bunei Guvernări, cu propuneri privind prioritățile de politici pentru guvern

  • 19 Iulie 2019 18:21
Mai multe ONG-uri au lansat Cartea Albă a Bunei Guvernări, cu propuneri privind prioritățile de politici pentru guvern

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au lansat vineri, 19 iulie, Cartea Albă a Bunei Guvernări care include propuneri privind prioritățile de politici pentru următoarele 12 luni pentru Guvernul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.  

Documentul prezintă o sinteză succintă a principalelor recomandări de politici și reforme în domeniile economic, social, justiție, politică externă, securitate și apărare, reforma administrației publice, precum și implementarea Acordului de Asociere și Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE.

Experții recomandă accelerarea implementării standardelor UE, adoptarea unei legislații secundare ce ar prevedea atât adoptarea continuă a standardelor europene, cât și aplicarea acestora în practică de către mediul de afaceri. De asemenea, raportul sugerează revizuirea continuă a standardelor naționale și demonopolizarea GOST-ului, dar cu consultarea mediului de afaceri interesat, eliminarea restricțiilor privind exportul pe piața UE a produselor de origine animalieră, precum și renegocierea volumelor contingentelor existente în sensul majorării acestora pentru acele categorii de produse care au demonstrat un potențial mai mare la export.

Economiștii propun reluarea discuțiilor cu autoritățile Federației Ruse în sensul reevaluării măsurilor restrictive aplicate față de mărfurile de origine moldovenească, reevaluarea inițiativelor ce vizează extinderea regimurilor de comerț liber cu țările unde există un dezechilibru comercial profund, dar și potențial limitat de export (cum ar fi China). Promovarea și implementarea Acordului OMC cu privire la facilitarea comerțului ar fi o altă prioritate în domeniul comerțului.

Autorii studiului consideră că „este îndreptățită menținerea politicii fiscale adoptate de vechiul guvern, inclusiv a cotei unice de impozitare, evaluarea strategică a cheltuielilor publice, asigurarea transparenței absolute a sistemului finanțelor și proprietății publice”, implementarea plenară a sistemului electronic de achiziții publice MTender.

Cartea Albă conține și șase recomandări privind implementarea Acordului de Asociere, inclusiv demararea procesului pentru lansarea unei noi Agende de Asociere pentru anii 2021-2023 prin lansarea procesului de revizuire a Agendei de Asociere UE-Moldova (2017-2019) și stabilirea priorităților pe termen mediu pentru negocierea cu UE a unei noi Agende de Asociere pentru anii 2021-2023.

În politica externă, experții recomandă avansarea relațiilor cu Uniunea Europeană și statele sale membre, consolidarea parteneriatelor strategice ale Republicii Moldova cu SUA și România, cu Ucraina, Georgia și alte țări ale Parteneriatului Estic, precum și promovarea dialogului politic cu Federația Rusă, cu respectarea intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Cartea Albă are 28 de pagini și conține recomandări privind climatul de afaceri, piața muncii, protecția socială, sectorul financiar, mediul înconjurător, reforma administrației publice, securitatea energetică, politica externă, sectorul de apărare, justiție, soluționarea diferendului transnistrean și alte domenii.

Autorii nu insistă pe exhaustivitatea recomandărilor, însă recomandă guvernului ca acestea să fie incluse în Planul de acțiuni consolidat. În același timp, autorii se declară deschiși în oferirea expertizei de care dispun în vederea promovării și implementării acestora, inclusiv în parteneriat cu alți reprezentanți ai societății civile și comunitatea partenerilor de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău