Mai multe fracțiuni parlamentare au părăsit ședința specială a Legislativului

  • 21 Septembrie 2017 14:16
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul s-a reunit într-o ședință specială pentru a vota din nou un pachet de legi pe care președintele Igor Dodon refuzase să le promulge. Ședința s-a încheiat cu scandal, după ce mai multe fracțiuni parlamentare au părăsit-o. Opoziția acuză guvernarea și președintele că mimează confruntarea și că manipulează opinia publică. 

Parlamentul s-a întrunit în ședință specială pentru a discuta zece legi pe care le-a adoptat la sfârșitul sesiunii parlamentare anterioare, dar pe care președintele Igor Dodon a refuzat să le promulge. E vorba de câteva modificări la Codul Muncii, o nouă lege cu privire la energetică, Legea tichetelor de masă și altele. Igor Dodon susține că proiectele respinse au mai multe carențe, iar implementarea lor va înrăutăți situația din domeniile respective, în timp ce președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este vorba de legi importante, care nu suportă amânare și din această cauză  s-a recurs la organizarea unei ședinței speciale.

Chiar în debutul ședinței, deputații liberal-democrați au părăsit sala, calificând ședința drept o manipulare a opiniei publice și o mimare a confruntării dintre președintele Igor Dodon și coaliția majoritară. 

„Nouă ni se servesc jocuri politice de cea mai joasă speță. teatrul din spațiul public a ajuns astăzi în Parlament. Mă refer la aparenta luptă între Dodon și Guvernare. Acesta nici nu poate fi numit joc, dar o manipulare, o distragere a atenției cetățenilor de la problemele existente”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Comuniștii au anunțat în ajun că nu va participa la această ședință, acuzând Partidul democrat și pe cel al socialiștilor de uzurpare a puterii.

Și deputații socialiști au părăsit ședința în semn de protest. 

„Ne-am pregătit să avem o discuție, dar vedem că, tradițional, discuția devine una tehnică și noi de fapt profanăm activitatea parlamentară și nu vom avea discuții serioase pe marginea acestor întrebări. De aceea considerăm că este bătaie de joc ceea ce este astăzi și fracțiunea PSRM în semn de protest, părăsește sala de ședințe”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Odată cu socialiștii, a părăsit ședința și reprezentantul lui Igor Dodon – consilierul său Maxim Lebedinschi.

Pe de altă parte, liderul PL Mihai Ghimpu le-a propus deputaților să semneze o inițiativă a liberalilorde suspendare din funcție a lui Igor Dodon pentru încălcarea repetată a prevederilor constituționale.

Igor Dodon nu a comentat deocamdată decizia Parlamentului de a revotalegile respinse de el, însă Constituția prevede că președintele Republicii Moldova este obligat să le promulge.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău