Mai multe companii din R.Moldova vor primi granturi pentru internaționalizarea afacerilor

  • 10 Ianuarie 2022 15:56
Mai multe companii din R.Moldova vor primi granturi pentru internaționalizarea afacerilor

Zece companii care exportă produse și servicii pe piețele externe vor primi până la 2 milioane de lei sub formă de grant din partea statului și a agenției germane GIZ. Finanțarea a fost aprobată de Comitetul de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, scrie Bizlaw.md.

Companiile selectate activează în domenii ca: marketing digital, producerea de cereale pentru micul dejun, producerea apelor minerale, procesarea mierii, producerea glicerinei, producerea umpluturilor din fructe pentru produse de cofetărie și patisserie, fabricarea paharelor reciclabile din hârtie, producerea fructelor și nucilor în ciocolată. Din numărul total de ÎMM-uri, 60 % au până la nouă salariați, 20 % au până la 49 salariați, iar altele 20 % au până la 249 salariați. Circa 50% dintre acestea au o cifră anuală de afaceri de până la nouă milioane lei, 30%, până la 25 milioane lei, 20% până la 50 milioane lei, notează sursa citată.

În cadrul suportului financiar, valoarea totală a investițiilor urmare implementării proiectelor investiționale va constitui 28.291.923 lei, din care suma finanțării nerambursabile constituie 12.836.501 lei.

Totodată, vor fi oferite a opt Business Vouchere în valoare de până la 100 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii în sumă totală de 428 419 lei.

Prin Programul de susținere al afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare produsele și serviciile din Republica Moldova vor fi disponibile pe piețele internaționale din țări ca România, Ucraina, Germania, Suedia, Elveția, Irlanda, Franța, Marea Britanie, Olanda, Canada, SUA, Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Belarus precum și alte state din  Europa și Asia.

În cadrul programului, ÎMM-urile beneficiază de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de Business Voucher de până la 100.000 lei și Granturi până la 2 milioane lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin doi ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău