Mai multe bănci europene finanțează cu patru miliarde de euro proiectele de oprire a poluării cu plastic a oceanelor

  • 11 Februarie 16:31
Mai multe bănci europene finanțează cu patru miliarde de euro proiectele de oprire a poluării cu plastic a oceanelor

Mai multe bănci europene de dezvoltare au decis vineri să își dubleze finanțarea, până la patru miliarde de euro, pentru eforturile globale destinate opririi poluării cu plastic a oceanelor lumii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Inițiativa pentru Oceane Curate este condusă de băncile de dezvoltare din Franța și Germania, alături de Banca Europeană de Investiții (BEI).

La un summit care a avut loc vineri la Brest (Franța), Inițiativa pentru Oceane Curate a decis să își majoreze ținta de finanțare până la patru miliarde de euro la finele lui 2025, în loc de două miliarde de euro, inițial, din care 80% a fost alocată deja.

Aproximativ opt milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an, cea mai mare parte fiind aruncată pe pământ, dar care ajunge în râuri, amenințând mediul marin și comunitățile care se bazează pe mare pentru a-și asigura mijloacele de trai.

"Oceanele sunt supuse unor presiuni severe: sunt poluate, murdărite, pescuite excesiv, iar bogăția lor de specii este grav compromisă", susține directorul general de la Banca Germană de Dezvoltare (KfW), Stefan Wintels.

Cele 1,6 miliarde de euro au fost alocate deja în cadrul Inițiativei pentru Oceane Curate sub forma unor finanțări pe termen lung pentru proiecte care limitează aruncarea plasticului, a microplasticului și a altor deșeuri printr-o gestionare mai bună a deșeurilor și a apelor reziduale. Îmbunătățirea gestionării deșeurilor în țările în curs de dezvoltare, care găzduiesc unele din cele mai dens populate și în creștere rapidă orașe, ar ajuta de asemenea ca aproximativ 1,5 milioane de tone de microplastic să ajungă în apele maritime în fiecare an.

Condusă de Agenția franceză de dezvoltare (AFD), Banca germană de dezvoltare (KfW) și Banca Europeană de Investiții (BEI), Inițiativa pentru Oceane Curate include banca de stat din Italia, Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Banca națională de promovare din Spania (ICO) și, începând de vineri, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău