Mai multe asociații din sectorul agroalimentar solicită Parlamentului să adopte în a doua lectură amendamentele la Legea cu privire la comerțul interior
-
06 Octombrie 2020 12:50
Mai multe asociații din sectorul agroalimentar solicită Parlamentului să adopte în a doua lectură amendamentele la Legea cu privire la comerțul interior. Acestea se referă, în special, la mărimea reducerilor comerciale care nu trebuie să depășească 10 la sută, dar și la asigurarea pe rafturile magazinelor a produselor autohtone în proporție de 50 la sută.
Potrivit reprezentanților asociaților de producători, adoptarea acestor amendamente ar elimina practicile neloiale utilizate de comercianți în raport cu operatorii în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar și i-ar salva pe majoritatea dintre producători de la faliment.
Noile amendamente la Legea cu privire la comerțul interior au fost aprobate în primă lectură de către Parlament, încă, în anul 2018. De atunci, documentul a rămas pe masă deputaților, fără să fie examinat și în lectură finală. Din cauza neadoptării acestui document mulți producătorii autohtoni sunt nevoiți să-și închidă afacerile, sau riscă să falimenteze. Președintele Asociației producătorilor de lapte și produse lactate, Carolina Linte, menționează că, în prezent, rețelele de magazine solicită producătorilor reduceri comerciale de până la 35 la sută din prețul de vânzare. În caz contrar, produsele lor nu au acces pe rafturile magazinelor. Producătorii agricoli autohtoni, nu pot, însă ofere discount-uri așa mari, spune Carolina Linte.
Membrii asociațiilor noastre optează pentru relații comerciale sănătoase și de lungă durată cu rețelele de magazine din țară care ar stimula pe terme lung consumul produselor agricole și alimentare autohtone. Dar în același timp, suntem împotriva practicilor impuse furnizorilor unilateral de către comercianți și care uneori deviază considerabil de la buna conduită comercială și contravine bunei credințe și conduite, a precizat Carolina Linte.
Directorul executiv al Asociației “Moldova – Fruct”, Iurie Fală, susține că în contextul pandemiei de COVID-19 și urmare a condițiilor meteo nefavorabile care au afectat sectorul agricol, este nevoie de adoptarea acestui document pentru a sprijini producătorii autohtoni.
Ridică multe semne de întrebare, de ce începând cu 2018 când acest proiect a fost dezbătut de toate părțile, inclusiv, de rețelele comerciale și s-a ajuns la un consens, este tergiversat atâta timp. Probabil se ascund niște momente care într-un fel ne îngrijorează. Trebuie să înțelegem că consumatorii din Moldova trebuie să aibă acces la produsele agricole și alimentare produse în țară la noi, îndeosebi acum când pandemia de COVID-19 a diminuat consumul sau achizițiile consumatorilor din piețele agricole sau mutat în rețelele comerciale este necesar ca și relațiile dintre furnizor și rețele să fie unele civilizate, a spus Iurie Fală.
Solicitat de Radio Chișinău, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Vladimir Golovatiuc, a spus că proiectul a fost examinat pentru a două lectură în cadrul comisiei, însă nu ne-a putut comunica când ar putea fi votat în Parlament, menționând că nu răspunde de agenda ședințelor Legislativului.