Mai mult de o jumătate de miliard de oameni din lumea întreagă au fost împinși în sărăcie extremă în 2020 din cauza costurilor medicale în timpul pandemiei

  • 12 Decembrie 2021 15:55
Mai mult de o jumătate de miliard de oameni din lumea întreagă au fost împinși în sărăcie extremă în 2020 din cauza costurilor medicale în timpul pandemiei

Mai mult de o jumătate de miliard de oameni din lumea întreagă au fost împinși în sărăcie extremă în 2020 după ce au fost nevoiți să achite din fonduri proprii diverse costuri medicale în timpul pandemiei de COVID-19, au anunțat duminică Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, informează Reuters, potrivt Agerpres.

Pandemia de COVID-19 a perturbat funcționarea serviciilor medicale la nivel global și a declanșat cea mai gravă criză economică de după anii 1930, afectând și mai mult situația precară în care se aflau sute de milioane de oameni, cărora le-a fost și mai greu să plătească pentru asistență medicală, se afirmă într-un comunicat comun publicat de cele două organizații.

"Toate guvernele trebuie să reia imediat și să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare dintre cetățenii lor poate să aibă acces la servicii medicale fără să se mai teamă de consecințe financiare", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a îndemnat guvernele lumii să își concentreze atenția asupra sistemelor de sănătate și să rămână angajate pe calea care duce spre asigurarea medicală universală, un concept definit de OMS în virtutea căruia orice persoană ar trebui să aibă acces la serviciile medicale de care are nevoie, fără să întâmpine dificultăți financiare.

Asigurările de sănătate reprezintă o chestiune politică majoră în Statele Unite, una dintre puținele țări industrializate care nu a adoptat o asigurare universală pentru cetățenii săi.

Pe plan global, pandemia de COVID-19 a agravat și mai mult această chestiune, iar programele de vaccinare au înregistrat un regres pentru prima dată în ultimii 10 ani, în timp ce numărul deceselor cauzate de tuberculoză și malarie a crescut.

"Într-un context fiscal marcat de constrângeri, guvernele trebuie să facă alegeri dificile pentru a proteja și a crește bugetele pentru sănătate", a declarat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Băncii Mondiale. AG

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău