Mai ieftine iarna, dar mai scumpe vara. La ce preț și de unde va cumpăra gaze Moldova (Mold-street)

  • 26 Septembrie 2019 10:08
Mai ieftine iarna, dar mai scumpe vara. La ce preț și de unde va cumpăra gaze Moldova (Mold-street)

În acest an prețul gazelor importate de Republica Moldova au înregistrat o scădere lentă de la un nivel de 241,16 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru, la 235,62 dolari în trimestrul II și la 229,5 de dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul III, informează Mold-street.com.

Administrația Moldovagaz estimează că în ultimul trimestru al acestui an prețul gazelor naturale va mai scădea cu alte circa 10 dolari pentru o mie de metri cubi, în raport cu prețul mediu anual, și va coborî la nivelul de aproximativ 223 de dolari.

La Bursă: prețuri mari iarna, dar mici vara

În aceeași perioadă prețurile de procurare a gazelor naturale în multe state europene cu piețe liberalizate au înregistrat fluctuații mai semnificative, de la maxime de 365 de dolari în Ucraina sau 262 de dolari în Austria în primul trimestru, la minime de circa 130 de dolari (fără cheltuieli de transport) în trimestrul III - în Olanda și Germania.

Ultimele cifre au inflamat o parte a presei și a experților din Moldova care au sugerat că dacă am cumpăra acum de pe piața liberă (SPOT) din UE, apoi prețul gazelor se va reduce semnificativ și în plus am putea scăpa de dependența de Gazprom.

Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple cum par. Să vedem mai în detaliu cum au evoluat prețurile în diferite state.

O analiză a evoluției cotațiilor pe piața liberalizată a gazelor naturale din câteva țări de referință - Austria, Germania, Olanda, România și Ucraina, arată că în perioada ianuarie-martie 2019, prețul mediu de procurare a gazelor naturale a constituit 277,25 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în trimestrul II - 215,14 dolari pentru o mie de metri cubi, înregistrând astfel o scădere cu circa 21% în perioada caldă comparativ cu perioada rece a anului. Această evoluție se explică prin faptul că în sezonul cald scade cererea și respectiv și volumele achiziționate de gaze naturale.

Cine pierde și cine câștigă

Conform datelor analizate, în Ucraina s-a înregistrat cel mai ridicat preț de procurare a gazelor naturale, atât în trimestrul I (în mediu cu circa 28%) cât și în trimestrul II (în mediu cu circa 30%). În România, în trimestrul I, prețul de procurare a gazelor naturale este mai scăzut decât media pe țările europene menționate cu aproape 6%, dar mai ridicat cu circa 20% - în trimestrul II, când începe sezonul cald al anului.

Citiți materialul integral pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău